Prostreno.cz

Červené víno má nesporná zdravotní pozitiva

Pomalejší stárnutí, ostřejší zrak, vyváženější střevní mikrobiom, silnější imunita, hezčí pleť i silnější ochrana před rakovinou. Tohle všechno jsou výhody červeného vína!

První zmínky o výrobě a hlavně konzumaci červeného vína pocházejí z doby asi 6000 let před naším letopočtem. Tento nápoj pravděpodobně pochází z Gruzie a Íránu, ovšem záhy si získal oblibu i u Řeků a Římanů, kteří založili první vinařské oblasti. Že je to alkohol, proto tedy zdraví příliš neprospěje? Rozhodně ho nezatíží tolik, jako třeba uměle doslazená perlivá limonáda. I vědci se přiklánějí k tomu, že občasná dvojka červeného vína může mít přínosné vedlejší účinky, jež se dotýkají celého těla. Co všechno lze nalézt na dně sklenky?

Tekutá vzpruha kognitivních funkcí

Červené víno je bohaté na polyfenoly, což jsou antioxidanty, které mimo jiné pomáhají tělu bojovat s nemocemi. Nejvíce vyzdvihovaný antioxidant je uctívaný resveratrol, který nejenže upevňuje krátkodobou paměť, dle četných studií také snižuje škody způsobené nedostatkem spánku, přičemž zlepšuje schopnost učení, předchází mentálním úpadkům a omezuje riziko demence i Alzheimerovy choroby (1). Zasahuje ale i do jiných věcí.

Bič na rakovinné buňky

Stále častěji se objevují názory, že zmíněný resveratrol brání i růstu rakovinných buněk, zejména pak těch, jež jsou spojovány s rakovinou prsu a jícnu. Blokuje totiž vývoj jistého klíčového proteinu, který je vyživuje, zatímco neutralizuje škodlivé volné radikály (2). Pomyslnou medaili si zaslouží i za to, že prokazatelně zpomaluje stárnutí organismu (3) a podporuje ostrý zrak, neboť příznivě ovlivňuje mikrocirkulaci v oku (4).

Posilovač imunity

Víno, jemuž se někdy říká nápoj bohů, rovněž vyvažuje střevní mikrobiom, s čímž úzce souvisí i odolnost těla vůči virům (5). I v pozadí těchto slibných účinků stojí uvedené antioxidanty, kterými doslova překypuje. Jedna sklenka jednou či dvakrát týdně tedy rozhodně neuškodí. Jen tak mimochodem, lokální aplikace červeného vína čistí póry a předchází akné (6). Nechcete to vyzkoušet?

Zdroje: (1) www.jneurosci.org/content/34/23/7862, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378111918310862?via%3Dihub, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8289612/, (4) www.link.springer.com/article/10.1007/s00417-014-2604-8, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691830557X?via%3Dihub






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat