Prostreno.cz

Superpotraviny vhodné pro skladování v mrazáku

Máte v mrazáku místo pro lososa, brokolici nebo čočku, které jste nedopatřením uvařili až příliš? Tak šup tam s tím! Těchto superpotravin doma nikdy není dost, tak proč si neudělat pořádné zásoby.

Když je něco super a ke všemu se to dá jíst, říká se tomu superpotravina. Víte, co je na tom vůbec nezajímavější? Že oficiální seznam superpotravin stále neexistuje, ale položek, které mají prokázanou zdravotní nadschopnost, pořád přibývá. Které poklady můžete (a měli byste) skladovat v mrazáku, čímž je budete mít neustále po ruce?

Losos se hodí vždy 

Ať už na superpotraviny věříte či nikoli, takový losos je ztělesněným nutričním bohatstvím. Načerpáte z něj omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samo vyrobit nedokáže. Tyto prospěšné tuky pomáhají nejen při správné srážlivosti krve a činnosti svalů, neutralizují také volné radikály a bojují proti mentálnímu úpadku, proto představují prevenci Alzheimerovy choroby (1). Nelze jim upřít ani to, že zlepšují náladu (2) a podporují dobrý zrak (3), přičemž příznivě ovlivňují činnost kardiovaskulárního systému (4). Co dalšího uložit k ledu, abyste po tom v případě potřeby mohli kdykoli sáhnout?

Brokolice není nikdy dost

Potřebujete vykouzlit rychlou večeři? Jejím základním stavebním kamenem může být zmražená brokolice, kterou lze přihodit k těstovinám i masu. A ano, i tahle zelenina je zkrátka super, protože stejně jako květák působí proti zánětům (5), omezuje pravděpodobnost několika druhů rakoviny (6) a normalizuje hladinu cukru v krvi (7).

S čočkou se neplýtvá

Pokud čočku připravujete pravidelně, asi víte, že odhadnout správné množství není úplně jednoduché. Co si počít s tou, kterou už nesníte? Žádné vyhazování ani plýtvání! Uvařená čočka vydrží v mrazáku i půl roku. Když přijde chuť, stačí ji jen povozit v mikrovlnné troubě nebo přidat do jakéhokoli horkého jídla. Tato luštěnina reguluje škodlivý cholesterol (8) a díky obsaženým polyfenolům vykazuje antioxidační, antibakteriální, protiplísňové, antivirové, kardioprotektivní, protizánětlivé, nefroprotektivní, antidiabetické, protirakovinné, protiobezitní, hypolipidemické a chemopreventivní účinky (9).

Zdroje: (1) www.hindawi.com/journals/bmri/2015/172801/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8313386/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27842299/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12848280/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29771951/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737735/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22537070/, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26634200/, (9) www.wellandgood.com/are-lentils-good-for-you/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat