Prostreno.cz

Kokosový olej může způsobit zažívací obtíže

Je kokosový olej vážně takovou studnicí zdraví, jak se povídá? To záleží na konzumovaném množství. Může vám totiž zvýšit hladinu škodlivého cholesterolu, přivodit nepříjemné žaludeční trable a ještě způsobit akné.

Kokosový olej má dnes doma skoro každý. Koneckonců, neříká se snad, že je nesmírně zdravý, protože obsahuje prospěšné mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou spojovány s ochranou kardiovaskulárního systému i zlepšením kognitivních funkcí? A není tahle exotická ingredience vychvalovaná i pro antimikrobiální a antifungální vlastnosti? No ano, je to tak! Možná i vy kokosový olej s dobrým pocitem přidáváte takřka do všeho, protože jeho pověst je natolik věhlasná na to, aby se s ním zbytečně šetřilo. Pravdou ale je, že i on má nějaká ta negativa, o kterých byste měli vědět. Například?

Jako nežádoucí efekt průjem a bolesti žaludku 

Někteří jedinci konzumující panenský kokosový olej zažívají mírný průjem, žaludeční bolesti, a dokonce i zvracení (1). Ačkoli tyto důsledky nadměrné spotřeby za den či dva odezní, nelze popřít, že je člověk úplně nevítá.

Problém zvaný cholesterol

Vyšší hladinu škodlivého cholesterolu má takřka polovina celosvětové populace (2), což nevěstí žádné hezké prognózy. Právě ona patří mezi hlavní rizikové faktory srdečních chorob a přičítá se jí bezmála pět milionů případů předčasného úmrtí ročně. Jak s tímhle vším souvisí ten zmíněný „kokosák“? Vypadá to, že dost úzce, protože vědecké výzkumy uvádí, že jeho nasycené tuky hodnoty LDL cholesterolu nelichotivě zvyšují (3).

Akné kvůli kokosu?

Máte přirozeně mastnější pokožku? Pak vám tato mazlavá přísada může zadělat na akné. Navzdory tomu, že obsažená kyselina laurová bývá při léčbě těchto červených pupínků přínosná, její nadbytek přináší spíše opačný výsledek (4). A už jste byli varováni před tím, že vnější aplikace tohoto oleje ucpává póry? Je totiž vysoce komedogenní. Vraťme se ale k přímé konzumaci. Jaké dávky by vám ublížit neměly?

Kolik je tak akorát?

Dle některých odborníků se ideální denní příděl kokosového oleje pohybuje okolo 30 mililitrů (5). Přesně takové množství prý zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu a nemělo by způsobovat žádná extra rizika.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745680/, (2) www.world-heart-federation.org/what-we-do/cholesterol/, (3) www. .accessdata.fda.gov/scripts/interactivenutritionfactslabel/saturated-fat.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045072/, (4) www. ijcmr.com/uploads/7/7/4/6/77464738/ijcmr_2657_v1.pdf, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745680/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat