Prostreno.cz

Semínka jako zdroje zdravých tuků

Semínka jsou perfektní součástí potravy pro lidi a existují v různých podobách. Jejich konzumace má spoustu výhod a dají se přidávat do různých pokrmů, nebo si je můžete jen tak dávat třeba k svačině. Jaké výhody má konzumace semínek?

Slunečnicová, lněná, dýňová a konopná semínka

Slunečnicová semínka jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Mají také vysoký obsah hořčíku, draslíku a vitaminů E a B. Jsou oblíbeným občerstvením během dne a můžete si je vychutnat samostatně nebo je přidat do salátů, směsí a dalších jídel. Dalšími chutnými semínky jsou dýňová semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Jsou také dobrým zdrojem zinku, železa a hořčíku. (1)

Lněná semínka jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Mají také vysoký obsah bílkovin a mají příjemnou ořechovou chuť. Můžete si je vychutnat samotná nebo přidat do smoothies, ovesných vloček, jogurtů a dalších jídel. (2)

Konopná semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a esenciálních aminokyselin. Mají také vysoký obsah vlákniny a mají jemnou ořechovou chuť. Konopná semínka si můžete vychutnat samotná, přidat do smoothies a salátů. (3)

Chia, sezamová a lněná semínka

Chia semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Mají také vysoký obsah antioxidantů a mají jemnou ořechovou chuť. Chia semínka si můžete vychutnat samotná, přidat je do smoothies a salátů nebo z nich připravit chia pudink. Záleží jenom na vás. Sezamová semínka jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Mají také vysoký obsah vápníku, železa a hořčíku. Můžete si je vychutnat samostatně, přidat do salátů a jiných jídel nebo použít k výrobě tahini. (4)

Obecně platí, že semínka jsou plná vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin. I když existuje mnoho druhů semínek, mezi ty nejoblíbenější patří len, chia, konopí a dýně. Lněná semínka jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Konzumace různých semínek může pomoci zajistit, že získáte širokou škálu živin. Je však důležité si uvědomit, že mnohá semínka jsou kalorická, takže je důležité hlídat si velikost porcí. Semínka jsou chutným a výživným doplňkem každé stravy, a pokud to s nimi nepřeháníte, můžete je jíst dokonce i v dietě. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9523690/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9523690/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9523690/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9523690/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9523690/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat