Prostreno.cz

Pravda o tom, zda čaj patří do denního pitného režimu

Čaj je oblíbený nápoj po celém světě, milovaný jak pro svou uklidňující chuť, tak pro mnoho působivých zdravotních výhod. Kvůli obsahu kofeinu se však mnozí lidé ptají, zda nebrání hydrataci. Můžete ho počítat do svého pitného režimu?

Sklenička sem, sklenička tam… Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu. Ale jak je to s čajem? Neškodí?

Voda z vodovodu versus čaj

Ve skutečnosti studie z roku 2011 provedená společností Ruxton (1) přímo srovnávala hydratační účinky černého čaje a běžné vody. Ve studii dostali účastníci šest šálků černého čaje k pití během dne. Akademici změřili jejich stav hydratace a následně experiment zopakovali se stejným množstvím vody z vodovodu. Výsledky neukázaly žádné rozdíly.

Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Pro srovnání: Šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství. Platí tedy, že káva je o něco (ale jen mírně) méně hydratační. Kofein totiž má diuretický účinek, což znamená, že může způsobit ztrátu tekutin.

Kolik toho vypít?

Jako obecné pravidlo odborníci doporučují zaměřit se na alespoň devět šálků tekutin denně pro ženy a 13 šálků denně pro muže. Poznamenávají však také, že požadavky na tekutiny se mohou lišit v závislosti na dlouhém seznamu faktorů, včetně věku, pohlaví, úrovně aktivity a zdravotního stavu. V každém případě čaj je stejně hydratační jako voda a může se započítat do denního příjmu tekutin.

Již zmiňovaný černý čaj sice obsahuje kofein, ale jeho množství je příliš nízké na to, aby došlo k dehydrataci. Ve srovnání s černým čajem má jeho zelený bratr ještě nižší obsah kofeinu, s pouhými 29 miligramy v každém šálku, takže je také skvělou volbou. Bylinné čaje jako máta peprná, heřmánek a rooibos obvykle kofein neobsahují, a proto se dají považovat za „ochucenou vodu“. (Vhození několika kostek ledu se v létě vyloženě nabízí.) A pozor, čaj může u některých lidí způsobit nevolnost, hlavně když se pije na lačný žaludek. Z tohoto důvodu je nejlepší vychutnat si oblíbený šálek čaje spolu s lehkým občerstvením.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21450118/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat