Prostreno.cz

Svědění se lze zbavit přírodními léky

Nemusíte být sportovec, aby vás potrápilo svědění. Nejčastěji se však vyskytuje u sportovců, protože se potí více než průměrný člověk a často nosí propocené oblečení po dlouhou dobu. To může vytvořit dokonalou živnou půdu pro bakterie, které způsobují houbovou infekci – a nepříjemné svědění.

I když to není nejatraktivnější téma, svědění je poměrně běžné. Naštěstí je snadné se ho zbavit. Při správné hygieně, léčivých potravinách a esenciálních olejích infekce obvykle zmizí během několika týdnů. Pojďme se podívat na některé z nejlepších přírodních prostředků!

Změňte svůj jídelníček

Změny ve vaší stravě mohou mít velký vliv na hojení a prevenci svědění. Potraviny s vysokým obsahem cukrů a sacharidů často podporují růst plísní. Denně se snažte zkonzumovat více celého ovoce a zeleniny. Je také důležité si uvědomit, že alkohol, zejména pivo, může způsobit růst kvasinek. Snížením nebo vyloučením konzumace alkoholu se vám může podařit zabránit vzniku problémů se svěděním.

Jablečný ocet

Vzhledem k tomu, že kyseliny v jablečném octu působí jako antibakteriální látky, může být skvělou volbou pro léčení bakteriálního svědění. Navíc antifungální aktivita jablečného octa bojuje proti růstu kandidózy a plísní, včetně svědění.

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob je další přírodní lék na svědění. Získává se ze sušených kukuřičných zrn a je primární složkou dětských prášků. Může pomoci pokožce získat svěží, suchý pocit a zároveň zklidnit pálení.

Koupel z ovesných vloček a epsomské soli

To může být relaxační způsob, jak dosáhnout úlevy a uzdravení. Přidejte dva šálky ovesných vloček a jeden šálek epsomské soli do vany naplněné teplou (ne příliš horkou) vodou a namočte se asi na 20 minut. Jako bonus pro přidané léčení a relaxaci můžete přidat 10–20 kapek levandulového oleje.

Česnek a med

Je známo, že česnek a med poskytují úlevu, protože česnek je přirozeným zabijákem bakterií, zatímco med zklidňuje a pomáhá kontrolovat svědění. Česnek sice může způsobit mírné podráždění, ale protože med působí jako hydratační prostředek, měl by tomuto efektu čelit. Další možností je zkusit zvýšit příjem česneku perorálně. 

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský je přírodní antiseptikum a působí protizánětlivě. Pochází z květů měsíčku lékařského a poskytuje skvělé léčebné účinky na pokožku. Měsíček může být perfektní pro každého, kdo má citlivou pokožku, protože je velmi uklidňující.

Levandulový olej

Levandulový olej prospívá i pokožce, protože je to skvělé antiseptikum, které obsahuje protiplísňové vlastnosti. Je velmi nápomocný pro rychle se hojící rány a může pomoci při prevenci tvorby jizev. A protože je mírný, je obvykle bezpečný pro použití u dětí.

Tea tree oil

Tea tree oil je skvělý způsob, jak léčit svědění, protože má silné antifungální vlastnosti a je přírodním antiseptikem a germicidem, který pomáhá snižovat svědění a záněty kůže. Olej z čajovníku může trochu štípat, proto jej nejprve zřeďte základními oleji.

Aloe vera

Aloe vera je jedním z nejlepších přírodních prostředků k léčbě jakékoli kožní infekce. Má také protiplísňové, protizánětlivé, antiseptické a antibakteriální vlastnosti, které mohou snížit vaše nepohodlí. Navíc aloe vera proniká hluboko do spodních vrstev pokožky a přináší své pozoruhodné vlastnosti tam, kde jsou nejvíce potřeba. 

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163725823000190?via%3Dihub - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat