Prostreno.cz

Rybí olej dětem skutečně hodně prospívá

Rybí olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny podporuje zdravý vývoj mozku i ukázkovou činnost kognitivních funkcí, proto je pro děti zvláště důležitý. Jak jim ho podstrčit, aby se to obešlo bez křiku a stížností?

Není to zase tak dávno, co se rybí olej dětem podával zcela běžně. Nebo už si snad nepamatujete, jak vám jeho polévkovou lžící babička „šermovala“ před obličejem, přičemž se vás všemi možnými způsoby snažila přesvědčit, abyste ho spolkli? Že byste totéž svým potomkům neudělali?

Mozek má své specifické požadavky

Než se člověk naděje, je z malého miminka najednou předškolák. Děti tak rychle rostou! A jejich mozek také, neboť do šesti let věku naroste do 95 procent své maximální velikosti (1). A právě proto je v těchto formativních a klíčových letech tak důležitá výživa, která podpoří nejen mozkové funkce, ale i všeobecně zdravý růst a vývoj. Jejím svatým grálem jsou pak omega-3 mastné kyseliny (2). Jak moc zodpovědně je berete vy?

Tuk, který má dobrou pověst

Omega-3 mastné kyseliny jsou sice tuky, ovšem oproti těm, které se vyskytují ve zpracovaných a pochybných potravinách, se jedná o tuky zdravé a nesmírně prospěšné. Jejich příjem je extrémně přínosný zvláště pro naše nejmenší, neboť podporují tvorbu membrán mozkových buněk a synapsí, které jsou pro učení a zpracovávaných informací naprosto nezbytné (3). I proto se o nich ve vědecké sféře hovoří jako o základních stavebních kamenech mozku, protože úzce souvisí s myšlením, uvažováním, pamětí a dalšími kognitivními funkcemi, které se u rychle rostoucího mozku vyvíjejí den co den (4).

Nechceš rybu? Dej si bonbon!

Protože omega-3 mastné kyseliny zprostředkovávají zejména tučné ryby, bývá pro rodiče náročné zajistit svým dětem optimální příjem. Ostatně, kolik malých strávníků si bez stížností nechá naservírovat makrelu nebo lososa? Není jich mnoho, že? To je asi důvod, proč 40 procent jedinců ve věku od 2 do 16 let trpí nedostatkem těchto kyselin (1). Jenže kde je vůle, tam je i cesta. Na trhu jsou přece k dispozici i želatinové tobolky s jejich obsahem, které jsou chutné, a to navzdory tomu, že bývají chudé na cukr a kontroverzní umělá sladidla. Tenhle roztomilý bonbonek už vám doma určitě projde!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285464/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417803/, (3) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738999/, (4) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8441440/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat