Prostreno.cz

Důvod, proč se těšit na sklizeň pastináku

Pastinák je dvouletá rostlina vysoká až jeden metr, má nadýchané listy a kořeny, které jsou obvykle červené. Jeho sklizeň začíná na podzim, jakmile uschnou natě. Už teď se na tuhle staročeskou zeleninu těšte, v podobě hranolek chutná naprosto skvěle!

Pastinaca sativa je rostlina s výživovými a léčivými vlastnostmi, která se používá po celém světě. V perské medicíně se pastináku říká zardak a tamní lidé ho používají jako projímadlo, stimulant libida, drtič ledvinového kamene a účinné diuretikum. Dužina pastináku je kompaktní, aromatická a krémově bílá, ale přesto se mnozí ptají, zda pastinák a mrkev náhodou není jedno a totéž.

Pastinák versus mrkev

Z botanického hlediska existuje mnoho kontroverzí ohledně rozlišování pastináku od mrkve. Aspoň co se týče chuti, rozdíl tu však je. Pastinák je oproti mrkvi aromatičtější a také obsahuje víc prospěšných látek. Mezi nejdůležitější účinné složky této nenápadné zeleniny patří kumariny, polyacetyleny, éterické oleje, terpeny a flavonoidy. A jak je to s jeho zdravotními účinky?

Staronový lék na rakovinu?

Pastinák může podle vědců (1) inhibovat růst rakovinných buněk v prsou, tlustém střevě, plicích a prostatě, a to díky vysokému množství kumarinů. Ve skutečnosti má protizánětlivé vlastnosti a zabraňuje přímé invazi rakovinných buněk do těla. Vyzdvihnout se ovšem musí i to, že patří k vynikajícím zdrojům vitaminů C a E a kyseliny listové. Kořen pastináku zároveň má vysoký obsah vlákniny, která zvětšuje objem stolice a upravuje její posun, také navozuje pocit sytosti, snižuje chuť k jídlu a je nápomocná při hubnutí.

Skladování a zpracování

Pastinák je nejlepší skladovat v mírně vlhkém písku ve studeném a chladném sklepě. Syrový se strouhá do salátů, často s mrkví, obvykle ale čeká na svoji podzimní kamarádku dýni, která se s ním dobře kombinuje. Využijete ho ale i ve sladkých kaších – a hranolky z něj jsou přímo božské.

Pastinák nakrájejte na proužky, ty krátce povařte v osolené vodě a nechte okapat. Poté hranolky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pastinákové hranolky pečte v rozpálené troubě, dokud nebudou mít zlatavou barvu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8010426/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat