Prostreno.cz

Výtažky z červené řepy a cibule krotí vaginální infekce

Vaginální kvasinková infekce je plísňová infekce, která způsobuje podráždění, výtok a intenzivní svědění vaginy a vulvy. V určitém okamžiku života postihuje až tři ze čtyř žen. Kdo s ní zatočí? Červená řepa a cibule!

Vaginální kvasinková infekce není považována za pohlavně přenosnou infekci, nicméně při vaginálních infekcích i mykózách se nedoporučuje mít sexuální styk, neboť muži patří k přenašečům této nemoci. Existují také důkazy, že infekce mohou být spojeny s ústy neboli orálně-genitálním sexem.

Antimykotika bývají neúspěšná

Přes dostupnost antimykotik považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) plísňové patogeny za vážné ohrožení veřejného zdraví (2). Například Candida albicans, což je běžný typ kvasinkové houby, která infekci způsobuje, má potenciál stát se přetrvávající či dokonce fatální.

Současné ošetření navíc postrádá rychlé a cílené působení a může vést k různým vedlejším účinkům. Antimykotická léčba je zároveň sužována vznikající rezistencí na léky. Výsledkem je, že lidé, kteří na antimykotika nereagují, obvykle potřebují další rozsáhlé a nákladné ošetření.

Pomoc z přírody

Vědci z Iráku (1), jejichž zjištění se objevila v jednom z vydání časopisu South Asian Research Journal of Pharmaceutical Sciences, přesto tvrdí, že k léčbě Candida albicans lze použít výtažky z červené řepy a cibule, a to jak v rámci lokální (aplikované na kůži), orální (užívané ústy) nebo intravenózní léčby (ta se aplikuje do žíly).

Zmínění akademici přitom poukazují na to, že když se vaginální kvasinková infekce vymkne kontrole, způsobí řadu zdravotních problémů, včetně zažívacích potíží, únavy a bolesti kloubů. A na řepu a cibuli nedají dopustit.

Ošetření od hlavy až k patě

Šťáva z červené řepy je přitom překvapivě dobrá nejen pro vaginální zdraví, ale také pro pokožku a vlasy. Kontroluje krevní tlak a bývá užitečná u srdečních onemocněních, protože obsahuje dusičnany. Pravidelná spotřeba šťávy dále pomáhá budovat výdrž, podporuje hubnutí (má vysoký obsah vlákniny) a optimalizuje hladinu cukru v krvi.

Cibule se zase v tradiční medicíně uplatňuje při zažívacích potížích, jako je ztráta chuti k jídlu, žaludeční nevolnost nebo poruchy žlučníku. I ona působí proti aktivitě patogenních bakterií a Candida albicans. A to je dobrá zpráva, ne?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8621205/, (2) www.who.int/news/item/25-10-2022-who-releases-first-ever-list-of-health-threatening-fungi





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat