Prostreno.cz

Konzervované sardinky jsou zdrojem mnoha cenných živin

Bílkoviny na opravu tkání i obranyschopnost, vápník pro silné kosti a omega-3 mastné kyseliny na podporu srdce a mozkových funkcí. Tohle všechno, a to v hojném množství, obsahují opomíjené sardinky v konzervě. Nedáte si?

Že jídlo z konzervy nemůže být zdravé? Není tomu tak. Důkazem za všechny jsou sardinky, nad kterými sice kdekdo ohrnuje nos, ale představují bohatý zdroj prospěšných látek. A tělo si na nich vážně smlsne!

Bílkoviny pro opravu tkání

Denní doporučená dávka bílkovin se pohybuje v rozmezí 0,8 až 1,5 gramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Mezi jejich hlavní a klíčové funkce patří tvorba a oprava buněk i tkání, přičemž zajišťují obranyschopnost organismu. Rovněž jsou důležitou součástí enzymů a hormonů, na nichž jsou závislé veškeré tělesné funkce. Jedna konzerva sardinek obsahuje více než 22 gramů bílkovin (1), tudíž vám se splněním denní nutriční potřeby může výrazně pomoci.

Omega-3 mastné kyseliny pro srdce

Tak samozřejmě, že existuje mnoho fantastických potravinových zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro dobrou kardiovaskulární ochranu i kondici. Pokud ale hledáte ten vůbec nejlepší, jsou to právě tyto malé nenápadné rybky. Díky vysokému podílu zmíněných zdravých tuků jejich pravidelná konzumace snižuje riziko předčasného úmrtí na mrtvici i infarkt (2). Ovšem velký prospěch mají i pro mozkové funkce, neboť předcházejí kognitivnímu úpadku (3).

Vápník pro kosti a zuby

„Sardinky jsou velmi bohaté i na základní živiny pro stavbu kostí, jmenovitě vápník, fosfor a vitamin D. Omezují tedy pravděpodobnost osteoporózy a neutralizují kyseliny, které kostem škodí,“ popisuje americká registrovaná dietoložka Rima Kleiner (4). Na závěr se sluší dodat, že tato podceňovaná potravina má i antidiabetické vlastnosti, přičemž snižuje oxidační stres (5). To je hodně pozitiv ukrytých v jedné konzervě, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175139/nutrients, (2) www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176, (3) www.n.neurology.org/content/71/6/439, (4) www.realsimple.com/sardines-health-benefits-7255266#citation-2, (5) www.spandidos-publications.com/10.3892/mmr.2015.4324





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat