Prostreno.cz

Vhodné vitaminy v těhotenství

Těhotenství je pozoruhodná cesta, která zahrnuje péči a podporu růstu nového života. Zajištění zdraví a pohody nastávající matky i vyvíjejícího se plodu je nesmírně důležité. Vitaminy hrají při podpoře tohoto procesu zásadní roli a poskytují potřebné živiny pro optimální růst a vývoj dítěte. Jaké vitaminy je dobré během těhotenství brát?

Základní vitaminy v těhotenství

Během těhotenství jsou vitamíny životně důležité pro správný vývoj orgánů, kostí a tkání dítěte. Hrají také klíčovou roli při udržování zdraví matky a podpoře fyziologických změn, ke kterým v tomto krásném období dochází. Kyselina listová je pravděpodobně jedním z nejznámějších vitaminů doporučovaných v těhotenství. Hraje zásadní roli zejména v raných fázích těhotenství. Dostatečný příjem kyseliny listové je důležitý jak před početím, tak i během prvního trimestru. Jejím dobrým zdrojem je listová zelenina, luštěniny, citrusové plody a obiloviny. (1)

Vitamin D je především nezbytný pro zdraví kostí a pomáhá tělu vstřebávat vápník. Podporuje také vývoj kostí a zubů dítěte. Pobyt na slunci, konzumace obohacených mléčných výrobků a zařazení tučných ryb do jídelníčku mohou pomoci udržet optimální hladinu tohoto vitaminu. (2)

Železo je potřebné pro tvorbu hemoglobinu, který je součástí červených krvinek přenášejících kyslík. Během těhotenství se zvyšuje potřeba železa, aby se přizpůsobila zvýšenému objemu krve a podpořila potřeby dítěte. Mezi dobré zdroje železa patří libové maso, drůbež, ryby, fazole, čočka a obiloviny. (3)

Další vitaminy a minerály

Zapomínat by se nemělo ani na dostatek vápníku. Je totiž důležitý pro vývoj kostí a zubů dítěte. Pokud matka nepřijímá dostatečné množství vápníku, může tělo čerpat vápník z jejích kostí, aby uspokojilo potřeby dítěte. Jeho dobrým zdrojem jsou mléčné výrobky, rostlinné mléko, listová zelenina a mandle. (4)

Další nezbytný vitamin je vitamin C. Podporuje imunitní systém a pomáhá vstřebávat železo pocházející z rostlinných zdrojů. Přispívá také ke zdravému vývoji kůže a tkání. Na vitamin C jsou bohaté například citrusové plody, jahody, paprika a brokolice. (5)

Vitamin B12 je opět nezbytný pro tvorbu červených krvinek a vývoj nervového systému dítěte. Nachází se především v živočišných produktech, proto by vegetariáni a vegani měli zvážit užívání doplňků stravy nebo konzumaci potravin bohatých na tento vitamin. (6)

Konzultace se zdravotníkem

Přestože jsou tyto vitaminy pro zdravé těhotenství klíčové, je nezbytné před zahájením jakékoliv suplementace úzce spolupracovat s lékařem. Při určování vhodného příjmu vitaminů je třeba zohlednit faktory, jako jsou individuální potřeby, stravovací návyky a stávající zdravotní stav. (7)

Zdroje: (1-6) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945, (7) Názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat