Prostreno.cz

Možné důvody, proč vám po zeleninovém salátu není nejlépe

Zdravě vypadající salát se tváří jako spása pro tělo i štíhlé křivky, ale sednout každému nemusí. Problémem je dresink, zálivka i příliš velký obsah vlákniny.

Když přijde řeč na zdravé jídlo, většinu lidí jako první napadne zeleninový salát. Díky vitaminům a minerálům nabízí bezpočet výhod a ke všemu se po něm přece nepřibere, že? V podstatě neexistuje jediný důvod, proč ho nejíst. Nebo ano? Co když vám právě po něm bývá všelijak?

První možná příčina se skrývá v dresinku

Asi nemá cenu diskutovat o tom, že dobře zvolená zálivka může i z hromady mdlé zeleniny udělat hotový gastronomický skvost. Problémem ale může být její složení. Některé obsažené přísady, jako jsou aromata, pochybné konzervanty, nezdravé nasycené tuky i sodík, mohou na střeva zapůsobit poněkud dráždivě, s čímž se pojí i jisté trávicí obtíže. Dalším rizikovým kamenem úrazu je zálivka. Jakou používáte vy?

Je to samý cukr!

Sladkokyselá, medovo-hořčičná, italská, francouzská, rukolová, arašídová či česneková – zálivek je v obchodech k mání dost a dost. Už jste si ale někdy pročetli jejich nutriční štítek? Možná by vás překvapilo, jak je to tady se solí a cukrem. Nadbytek obojího není pro žaludek ani zažívání žádná hitparáda, což potvrzuje i americká gastroenteroložka Robynne Chutkan. Zálivek se samozřejmě vzdávat nemusíte, jen si místo těch kupovaných zkuste připravit vlastní. A poslední důvod, proč je vám po salátu ouvej?

Temná stránka vlákniny

Zelenina je ve všech jejích nádherných podobách, a to včetně pečené, dušené nebo syrové, plná úžasných živin, které tělo miluje. Ačkoli vaše střeva tyto makroživiny vítají, pokud nejste zvyklí jíst hodně vlákniny najednou, dle názoru gastroenteroložky Robynne Chutkan to může váš trávicí systém poněkud „zabetonovat“. A následky si snadno domyslíte! Příjem vlákniny by se měl navyšovat pozvolna a postupně, čímž se tomuto riziku snadno předejde.

Zdroj: www.wellandgood.com/why-salads-cause-bloating/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264798/, www.jandonline.org/article/S2212-2672(18)32049-5/fulltext





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat