Prostreno.cz

Podzimní imunitu podpoří jogurt

Vzhledem k pokračující pandemii a opětovnému nárůstu počtu případů nachlazení i váš imunitní systém potřebuje pomoci. Začněte u jídla, tělo se vám odmění!

Dobrá obranyschopnost představuje odolnost těla vůči patogenům, jako jsou viry, bakterie nebo jakékoli jiné cizí částice, které mohou mít nepříznivou reakci na naše zdraví. Jedním ze způsobů, jak imunitu posílit, je vhodná strava. Co byste právě teď měli jíst?

Jogurt

Jogurt patří k dobrým zdrojům vitaminu D a probiotik, jež pomáhají regulovat imunitní systém a připravují organismus na boj proti nemocem (1). Obecně se vyhýbejte ochuceným a přislazovaným jogurtům, místo toho přejděte na ty čisté, bílé, a přidávejte do nich ovoce nebo med.

Kurkuma

Kurkuma, která se nachází v každé domácnosti, obsahuje kurkumin, jež vykazuje antioxidační a protizánětlivé účinky (2). Proto se jasně žluté práškové koření používá k léčbě ran a akné. Působí ovšem i jako posilovač imunity.

Česnek

Populární česnek mnozí považují za aromatické dochucovadlo s působivým nutričním profilem. Považuje se za zásobárnu sloučenin síry, jako je alicin. Tenhle zázrak produkuje T-buňky, které mohou snížit množství stresových hormonů a tím zesílit obranyschopnost těla (3).

Zázvor

S příchodem chladnějšího počasí lidé sahají po zázvorovém čaji, o němž se ví, že snižuje zánět, nevolnost a bolest v krku. Kromě toho má i antimikrobiální potenciál, jež je užitečný při léčbě infekčních chorob a regulaci množství volných radikálů (4).

Špenát

Často se podceňuje, přitom skvěle chutná a léčí. Řeč je o špenátu, listové zelenině s obsahem vitaminu C. Céčko přispívá k imunitní obraně podporou různých buněčných funkcí vrozeného i adaptivního imunitního systému (5).

Ořechy

Vlašské ořechy či třeba mandle organismu dodávají vitaminy, zdravé tuky, mangan, hořčík i vlákninu. Tyto uvedené živiny mají na tělo blahodárný vliv, proto by měly být součástí každodenní stravy.

Citrusové ovoce

Citrony, limetky, grapefruity, pomeranče a další citrusové ovoce zajišťuje požadavky na dodávky vitaminu C, jež zvyšuje produkci bílých krvinek a udržuje tak imunitní systém silný a odolný (6). Nachlazení a kašel nemají šanci!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818925/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694612/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat