Prostreno.cz

Třešňová šťáva je doslova kouzelným nápojem prodlužujícím život

Mají zářivou červenou barvu, výraznou sladkou a kyselou chuť. Třešně zrají v osmi třešňových týdnech, jež se plus minus kryjí s červnem a červencem. Kdo má jejich zásoby, připravil z nich skvělé mošty a šťávy, ten může hovořit o výhře v loterii. Proč a jak třešně léčí?

Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. V „tekuté formě“ se považují za vynikající kouzelný nápoj, jež oceníte hned z několika důvodů.

Třešňová šťáva napomáhá spánku

Díky bohatému obsahu antioxidantů, flavonoidů a přirozeně se vyskytujícímu melatoninu třešňová šťáva napomáhá spánku (1). Ne nadarmo se tento hormon pro svoji regulační roli ve vnitřním načasování biologických rytmů, včetně propagace a regulace spánku, stal nejčastěji požadovanou pomůckou bez lékařského předpisu. Ideální je prý konzumace dvou polévkových lžic třešňové šťávy ráno i večer. Zároveň je moudré dodržovat spánkovou hygienu. Kupříkladu od pozdního odpoledne nepijte kávu, černý či zelený čaj či energetické nápoje a na lůžko se odebírejte každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendu.

Snižuje úmrtnost

Jeden šálek (269 gramů) třešňové šťávy také obsahuje 159 kalorií, 36,9 gramu sacharidů, 0,83 gramu proteinu, 1,45 gramu tuku a 433 miligramů draslíku. Studie ukazují, že zvýšený příjem draslíku snižuje úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění (2), což je způsobeno zejména účinkem snižování krevního tlaku. Strava s vysokým obsahem draslíku také může zabránit narůstající hladině cholesterolu a zpomalit progresi onemocnění ledvin.

Redukuje bolest svalů a podporuje sportovní výkon

Třešně s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi zároveň snižují poškození svalů a bolest během namáhavého cvičen (3). Tyto výsledky naznačují, že pití šťávy a sirupu má doslova regenerační vlastnosti a je užitečné i při podpoře sportovního výkonu.

Krotí oxidační stres a zánět

V posledních letech polyfenoly (přítomné v třešních) neunikly pozornosti akademiků, kteří je chválí pro významné chemopreventivní a ochranné funkce při udržování lidského zdraví a nemocí. Předpokládá se, že krotí oxidační stres a zánět (4).

Poskytuje úlevu od příznaků

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti třešňové šťávy jsou nesmírně důležité, jak již bylo uvedeno, neboť ulevují od artritidy a osteoartritidy (5), což je nejrozšířenější kloubní onemocnění postihující muže i ženy s přibývajícím věkem. Každá kapka se počítá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18724413/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874510/, (4) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8882865/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23727631/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat