Prostreno.cz

Zajímavé účinky zakysané smetany

Pleťová maska ze zakysané smetany podpoří elasticitu pokožky, a navíc ji i celkově zjemní. Co se týká přímé konzumace, ta zase může přispět k hubnutí, regulaci škodlivého cholesterolu i lepšímu stavu kostí.

Specifickou chuť zakysané smetany si oblíbil celý svět. V Itálii se využívá jako zapékací omáčka, francouzští kuchaři s ní nahrazují majonézu a ve Spojených státech se běžně podává k čokoládovým dezertům. Hodně si ni potrpí i gastronomie ruská, protože se objevuje v celé řadě tradičních receptů. Ani vaše kulinářská kouzla se bez „zakysky“ neobejdou? Pojďme si říct, co to v té lednici vlastně máte za poklad.

S tukem se může i šetřit

Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který se vyrábí fermentací běžné smetany s bakteriemi mléčného kvašení. Oproti té sladké je lehce stravitelná, ovšem neznamená to, že by v ní chyběl úhlavní nepřítel redukčních diet – tuk. Toho obvykle mívá 10 až 15 procent. Výrobci naštěstí myslí i na dietáře, proto jsou na pultech obchodů k mání i zakysané smetany s nižším obsahem tuku, tudíž si podle svých preferencí, tělesných proporcí i redukčních ambicí vybere každý. Napadlo by vás, že tenhle bílý produkt může být i zdravý?

Pozitiva nejen pro kosti

Obsažený vápník a vitamin D nabízí velký prospěch pro kosti, kterým s přibývajícím věkem hrozí snížená hustota a tedy i riziko osteoporózy (1). Přítomné nasycené mastné kyseliny zase přispějí k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž podpoří kardiovaskulární kondici (2). Když je nízkotučná zakysaná smetana přidána do dobře vyvážené stravy, může zafungovat i jako prostředek ke shození nadbytečných kilogramů. Bylo totiž zjištěno, že právě ona napomáhá hubnutí, a to nejen u žen v menopauze (3). A co třeba takové vnější použití? Ani to se nevylučuje. Kyselina mléčná v zakysané smetaně má příznivý vliv na elasticitu pokožky, přičemž ji celkově zjemňuje (4). Nechtělo by to další kelímek do foroty?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4784773/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/, (3) www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1157, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8784274/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat