Prostreno.cz

Vysaďte si zdravý kerblík. Ještě to stihnete

Podzim je sice už tady, ale ještě to neznamená, že sadbě bylinek odzvonilo. Nastává totiž čas kerblíku! A co teď zasejete, to si brzy na jaře sklidíte. Tahle bylinka je skvělá na kašel, záněty, ekzémy i trávení.

Že pro letošní rok už je bylinkaření pasé? Ale kdepak! Ještě si můžete zasadit kerblík – ten zimu bez úhony přečká. A až se jaro zeptá, brzy začne vytvářet bohaté listy, které se dají ihned sklízet. Tuhle bylinku ocení každý příznivce středomořské kuchyně i zastánce přírodní medicíny.

Tak trochu jiná petrželka

Kerblík třebule patří do čeledi miříkovitých a svým vzhledem připomíná rozrostlejší petržel. Je pravda, že po ní vlastně trochu i chutná, zároveň má ale ještě sladký nádech podobný anýzu. I proto se náramně hodí do zmíněné středomořské kuchyně, kde se využívá k přípravě ryb i zeleninových pokrmů. Přidat se však dá i do polévek, omáček, pomazánek a k masu, krásně funguje také jako jedlá ozdoba. Zmínky o této rostlince nalezneme v nejednom receptáři babských rad, neboť má i léčivé působení. Odvar z ní připravený se používal na unavené oči, čaj na čistění krve a pleťová maska zase proti vráskám. A co na kerblík říká moderní věda?

Stopka ekzému, zánětu i kašli

Bylinka je velmi bohatá na vitaminy, minerály, antioxidanty a bioaktivní sloučeniny, které zmírňují oxidační stres, zkvalitňují pokožku a podporují funkci orgánů (1). Její schopnost inhibovat patogenní bakterie a antimikrobiální aktivita vysvětluje, proč se v tradiční medicíně doporučuje při zápalu plic (2). Kerblík má i slibné protizánětlivé vlastnosti a dokáže účinně léčit záněty související s nachlazením a chřipkou. Jeho listy mohou zmírnit příznaky ekzému, jako je zarudnutí, svědění a otok (3). Tahle „petržel“ je štědrá i na vlákninu, která zachovává bezproblémový chod trávení, zpravidelňuje peristaltiku střev, podílí se na detoxikačních procesech a omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva (4). Uplatní se i při kašli (5) a předpokládá se, že své léčebné využití najde také v případě arteriální hypertenze.

Zdroje: (1) www.scialert.net/fulltext/?doi=ajps.2012.163.171, (2) www.mdpi.com/1424-8247/14/1/55/htm, (3) www.scialert.net/fulltext/?doi=ajps.2012.163.171, (4) www.academic.oup.com/nutritionreviews/article/75/4/241/3747768?login=true, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17594730/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat