Prostreno.cz

Na vroubek kupovanému chlebu

Každé pečivo nemusí být zdravé, byť se tak dokáže tvářit. Chcete-li si z obchodu odnést skutečně zdravý chléb, zaměřte se na obsah celozrnné pšenice, bílkovin, vlákniny a sodíku.

Kde jsou ty doby, kdy byl k sehnání pouze jeden jediný druh chleba, a to ještě na předchozí objednání. Na tyto časy už se jenom vzpomíná! Dnes je situace diametrálně jiná a mnohem lepší, protože každý obchod toto pečivo nabízí v široké škále variant a zpracování. Na jednu stranu je to samozřejmě dobře, na tu druhou se zákazníci jen těžko orientují v tom, co je zdravé a co kondici příliš neprospěje. Podle čeho se zdravý chleba vlastně pozná? Zde máte pár indicií.

Když zrno, tak celé

Jasným a nepřehlédnutelným znakem zdravého chleba je to, že v informacích o jeho složení naleznete zmínku o stoprocentním obsahu celozrnné pšenice. Právě celá zrna v sobě totiž ukrývají základní živiny, a to včetně vlákniny, vitaminů skupiny B, zinku, železa, vápníku, manganu, fosforu a selenu. Díky tomu příznivě ovlivňují stav kostí, střev, srdce a imunity, přičemž omezují pravděpodobnost diabetu a rakoviny. Běžně kupujete pečivo, které se označuje jako vícezrnné? Ano, chuťové dobré být samozřejmě může. Ale co je vícezrrné, to rozhodně není celozrnné. Na to pozor!

Na bílkovinách zkrátka záleží

Krajíc pečiva, který splňuje zdravé standardy, musí mít alespoň tři gramy bílkovin. Některé hodně vydatné varianty nabízejí dokonce i pět gramů. Bílkoviny slouží jako uspokojivý zdroj energie a bývají klíčové i při budování a udržování všech struktur v těle, od svalů a kůže až po životně důležité orgány.

Zaměřte se na vlákninu

Důležitost vlákniny nelze podceňovat, proto v oddělení pečiva hledejte výrobky, které ji obsahují. „Neustále povzbuzuji své pacienty, aby vyhledávali chléb, který má tři až pět gramů vlákniny na jeden krajíc, což většinou bývá ten celozrnný,“ upozorňuje americká registrovaná dietoložka Caitlin Carr s tím, že tato složka potravy má přímý vliv na harmonické trávení, zatímco usměrňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Důkazem zdravého pečiva je podle ní i nízký podíl sodíku, který se v ideálu pohybuje okolo 160 miligramů v jednom plátku.

Zdroj: www.realsimple.com/what-type-of-bread-is-healthy-7969926





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat