Prostreno.cz

Dýňový olej prospívá vlasům a pečuje o srdce

Olivový olej už znáte, ale co ten dýňový? Zařaďte ho do svého denního režimu, vaše vlasy promění k nepoznání, navíc zkrotí návaly horka během klimakteria!

K mání je v každé prodejně zdravé výživy i hypermarketu. Dýňový olej, který poznáte podle typické tmavě zelené až tmavě červené barvy, se vyrábí lisováním olejů z dýňových semen. Stejně jako mnoho jiných rostlinných olejů vylepšuje chuť salátů, těstovin, chlebů i jiných potravin. Kupříkladu takové rizoto s pár kapkami „dýňáku“ chutná božsky. Legendární jsou ovšem i jeho kosmetické a zdravotní výhody.

Může podpořit růst vlasů

Internet je zaplaven tvrzeními, že denní dávka dýňového oleje vám pomůže pěstovat bujnou hřívu. Co je na tom pravdy? Dýňový olej je bohatý na živiny, jako jsou mastné kyseliny, vitaminy a minerály. Ty teoreticky skutečnou mohou podporovat růst a zdraví vlasů, i když výzkum prokazující tyto výsledky je omezený. Přesto jedna slibná studie (1), které se zúčastnilo 76 mužů s mírnou až střední androgenetickou alopecií, odhalila, že u těch, kdo užívali doplňky stravy s obsahem dýňového oleje po dobu 24 týdnů, došlo k významnému zvýšení hustoty a počtu vlasů.

Pečuje o kardiovaskulární zdraví

Dýňový olej, stejně jako ten olivový, podporuje kardiovaskulární zdraví, což potvrdila práce vědců (2), kteří zkoumali subjekty s různým stupněm zdravotních stavů, jež ovlivňují zdraví srdce, včetně dyslipidémie, hypertenze, cukrovky a obezity. Dýňový olejový doplněk stravy snižuje LDL „špatný“ cholesterol a diastolický krevní tlak.

Snižuje příznaky menopauzy

Děsíte se přechodu? Už nemusíte, kupte si pomocníka! Některé výzkumy zkoumaly potenciální účinky uvedeného rostlinného oleje na hladinu hormonů. Bylo zjištěno, že dýňový olej v kapslích užívaný po dobu 12 týdnů zmírnil příznaky, jako jsou bolesti hlavy, návaly horka a bolest kloubů u žen při menopauze. Je tomu tak proto, že „dýňák“, jehož cena se pohybuje okolo 300 korun za 250 mililitrů, obsahuje fytoestrogeny, které se považují za prostředek k tlumení symptomů přechodu.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24864154/, (2) www.scielo.br/j/cta/a/kcWKvR3jPCQJMTPJGkz9CkB/?lang=en, (3) www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13697137.2011.563882





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat