Prostreno.cz

Potraviny s minimálním množstvím zrádného sodíku

Sodík má své zdravé stránky, ale nesmí se to s ním přehnat. Odkud ho čerpáme v nadměrném množství, a za co to vyměnit, aby si na nás nepočíhala arteriální hypertenze?

Dobrý sluha a zlý pán? To přesně je sodík, který je potřebný i zhoubný zároveň. Jeho prospěšnost tkví v nezbytné účasti v celé řadě životně důležitých funkcí, jež zahrnují udržování rovnováhy tekutin a  podporu zdravého srdečního rytmu. Tento minerál je klíčový i pro svalové funkce a transport kyslíku, proto se bez něj organismus zkrátka neobejde. My jím ho sice zásobujeme, ale bohužel ne tak, jak bychom měli.

Dobrého pomálu? Tady to neplatí

Věc se má tak, že k výše zmíněným úkonům tělo potřebuje sodíku nějakých 500 miligramů denně (1). Porovnejme to s klasickou denní dávkou 3400 miligramů, kterou konzumuje většina populace a vyjde nám z toho jediné – pořádný problém. Nadměrné množství této látky pak její elektrolytické vlastnosti mění z prospěšných na škodlivé, neboť má značně negativní dopad na pH i „slanost“ krve, stejně jako na krevní tlak i srdce. Nejvíce obávanými a pranýřovanými zdroji sodíku jsou zpracované potraviny, které se v moderním jídelníčku běžně objevují. Jsou to mražené polotovary, uzeniny, bramborové lupínky, salátové zálivky, marinády, různé kořenící směsi, instantní polévky a kupodivu i sladké trvanlivé pečivo a sušenky. Co má sodíku naopak minimum? Tohle můžete jíst zcela beztrestně i obav.

Strava, která to zdraví neosolí

Mezi nejpřátelštější pochutiny, tedy alespoň co se zmíněné látky týká, patří bylinky a koření (2). V těchto přísadách sodíku naleznete zanedbatelný podíl a ještě vám připravované pokrmy krásně ochutí. Další skupinou s jeho přirozeně nízkým obsahem je ovoce, které se jeví jako ukázková svačina. Sáhnout můžete i po čerstvé zelenině, jež je navíc vynikajícím zprostředkovatelem vlákniny a rostlinných sloučenin posilujících imunitní systém. Na sodík jsou velmi chudé i ryby, nesolené ořechy, semínka a luštěniny. Z těchto věcí už se nějaká večeře vykouzlit dá, co myslíte?

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/#:~:text=The human body requires a,daily for these vital functions, (2) www.realsimple.com/low-sodium-foods-8353216





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat