Prostreno.cz

Pravda o tom, zda červené víno skutečně podporuje hubnutí

Dát si dvojku červeného a shodit tím nějaké to kilo? Jak krásně to zní! Ale takhle růžové to vážně není. V tom, zda tento nápoj hubnutí opravdu podporuje, odborníci stále nemají jasno.

Protože venku panuje dost nevlídné počasí, hledáme nejrůznější způsoby, jak se příjemně zahřát. Kde selžou tlusté ponožky a huňatý svetr, tam přichází na pomoc horká polévka, čaj, punč nebo po hřebíčku vonící „svařák“. A právě o něj dnes půjde především. Také jste slyšeli o tom, že jeho základ – tedy červené víno, usnadňuje hubnutí? Jásot nad touto zajímavou informací je možná poněkud předčasný. Anebo ne?

Pomocník z vinného sklípku

O víně jako takovém se říká, že je nápojem bohů. Že na bájném Olympu muselo být hodně veselo, to naznačují i mytologické legendy, které praví, že se tam tento nápoj popíjel ve velkém. Jsou jeho výhody skutečně božské? Běžně se uvádí, že červené víno překypuje cennými antioxidanty a dalšími zázračnými sloučeninami, díky kterým reguluje škodlivý cholesterol, omezuje pravděpodobnost rakoviny, neutralizuje nežádoucí volné radikály, upevňuje paměť a dokonce přispívá k léčbě nachlazení (1). Ovšem co se týká té podpory hubnutí, v tom se experti pořád nějak nemohou shodnout.

Oříšek, který se nedaří rozlousknout

Každá mince má dvě strany a týká se to i zmíněného moku. Zatímco poznatky některých studií (2) naznačují, že červené víno jakožto zdroj polyfenolu resveratrolu usměrňujícího hladinu krevního cukru úbytku tělesné hmotnosti skutečně pomáhá, jiné to zcela vyvrací s tím, že víno je pořád alkohol, který přibírání spíše nahrává (3). Ona totiž metla lidstva obecně obsahuje poměrně dost „prázdných“ kalorií, což se při jakékoli dietě pochopitelně moc nehodí (4). Co si z toho tedy vybrat? Tu sklenku červeného vína si k večeři klidně dejte, ale raději nepočítejte s tím, že se ráno vzbudíte o dvě kila lehčí. Kdo nic nečeká, ten nemůže být ani zklamaný!

Zdroje: (1) www.whitehalllane.com/10-health-benefits-of-drinking-red-wine-that-will-keep-you-healthy/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19268535/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21790610/, (4) www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db110.pdf





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat