Prostreno.cz

Konzumace sushi během těhotenství je hazard

Těhotenství není jenom o radostech, ale i starostech, doporučeních a zákazech. Mnohé z nich se přitom týkají stravy. Jak je to se sushi? Syrové ryby během gravidity nejsou vhodné!

Konzumace sushi během těhotenství, jednoho z nejznámějších jídel japonské kuchyně, o kterém se první písemná zmínka objevila již v roce 718 n. l., je horkým tématem diskuse po celá léta (2). Můžete si ho, společně s tou báječnou speciální sladkokyselou omáčkou, jež vám nahání chutě, dopřát, pokud vám těhotenský test konečně ukázal pozitivní výsledek?  

Zbytečné riziko z japonské kuchyně

Lékaři podotýkají (1), že těhotné osoby (zvlášť v prvním trimestru gravidity, kdy se embryo vyvíjí) by se měly vyhýbat všem syrovým nebo nedostatečně vařeným rybám, a to kvůli zvýšenému riziku bakterií a parazitů, ke kterým patří kupříkladu listérie. Ta může vést k vážným komplikacím pro těhotnou osobu a vyvíjející se plod.

Hrozí i předčasný porod

Ve skutečnosti podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí u těhotných osob vzniká 10krát větší pravděpodobnost infekce. Pokud se těhotná osoba během těhotenství listérií nakazí, nahrává potratu, předčasnému porodu a dalším zdravotním problémům dítěte (3).

Losos: ceněná konzumní ryba je povolená

Některé druhy ryb, včetně mečouna, makrely a žraloka, také obsahují vysoké hladiny rtuti (těžkého kovu), proto je třeba se jim vyhnout úplně – bez ohledu na tepelnou úpravu. Na seznam „nejlepších možností“ během časného těhotenství se ale řadí losos, platýs a sleď – na pánvi či v troubě. Pokud si však nejste jisti bezpečností konkrétního jídla, je nejlepší se mu vyvarovat, dokud se nebudete moci poradit se se svým lékařem (3).

Týká se to i kojení?

Pokud jste opravdový milovník sushi, je pravděpodobné, že po porodu zatoužíte aspoň po malé ochutnávce malé ruličky plněné syrovou rybou a rýží. Bohužel, rtuť si nevybírá a má pořád stejné účinky. Když novopečená maminka jí syrové ryby, rtuť v nich obsažená může být přenesena do jejího mateřského mléka. Zároveň se sluší uvést, že z dalších potravin jsou rizikovým faktorem především vnitřnosti (játra, ledviny) (3). Na druhou stranu platí, že kojit nebudete věčně. Za chvíli nepohodlí kvalitní výživa miminka přece jen stojí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6033312, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Suši, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1863-2378.2009.01310.x





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat