Prostreno.cz

Bramborové chipsy způsobují časté záněty a otoky

Film, vínko a chipsy? Odehrává se tento scénář u vás každý večer? Tak pozor. Konzumace smažených chipsů může vést k vysokému krevnímu tlaku nebo oteklosti nohou.

Bramborové lupínky prudce stoupají v oblíbenosti. V Americe je konzumuje neuvěřitelných 85 % populace a utratí za ně v přepočtu sedm miliard korun ročně, jak prokázal průzkum mezinárodní obchodní společnosti Statista (1). Ale i v Česku nezaostáváme. Průměrný občan sní za rok 16 balení (2). Tato chuťově atraktivní potravina ale skrývá řadu zdravotních rizik.

Nadváha skrytá v každém lupínku

Podle studie (3) amerických vědců, která byla publikovaná v magazínu The New England Journal of Medicine, bramborové lupínky vedou seznam potravin, které zaručeně přidávají na váze. V ohrožení nejsou jen tělesné křivky, ale i zdraví.

Většina lidí si toto tučné a smažené jídlo dopřává pravidelně, a to v nadměrném množství. Obsažená přebytečná sůl jim pak způsobuje nejen arteriální hypertenzi, ale i zadržování vody v těle a otoky končetin (3).

Zase to smažení

Dalším problémem je používání rafinovaných olejů a sacharidů při výrobě lupínků. Ty se podílejí na vytváření chronických zánětů, bolestivosti pohybového aparátu, mozkové mlhy a zvyšují riziko vzniku rakoviny. Lupínky mohou také zhoršovat spánek, funkci ledvin a způsobují suchost pokožky, což podporuje tvorbu vrásek (4).

Při konzumaci jednoho sáčku lupínků je to prý zhruba stejné, jako byste vypili pět litrů oleje. Díky svému mechanismu navíc lupínky působí na chuťové pohárky a vysílají signály do mozku, které mohou vyvolávat závislost. Jedná se tedy o potravinu, které je většinou těžké se vzdát (4).

Zdroj: (1) www.statista.com/statistics/277158/us-households-consumption-of-potato-chips/, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Brambůrky, (3) www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1014296, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632424/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat