Prostreno.cz

Jarní detox zvládnete pouze s obyčejnou bramborou

Venku se všechno probouzí, kvete a svěží zelená barva nás provází na každém kroku. Chcete pozvat jaro i do svého těla pomocí jarního detoxu, ale zelené už máte dost? Zkuste to s bramborou, která je pro léčebný půst nesmírně vhodná. Kromě toho, že organismus připraví na následující měsíce, zlepší i stav vašich jater!

Lilek brambor, který se také nazývá jako brambor obecný či brambor hlíznatý, má v kuchyni nezastupitelnou úlohu. V běžné řeči se mu říká spíš brambora nebo brambory, a není nutné dodávat, že se jedná o běžnou přílohu pokrmů, jejíž glykemický index závisí na způsobu úpravy (1).

Jarní očistný půst

K pravidelnému vyprázdnění střev během půstu, který je vhodný hlavně teď na jaře, se každé ráno pije směs lněného semena a již uvedené bramborové vody. Ale pozor, z bramboru se také dá připravit báječná maska na pleť nebo peeling. Ostatně, i pleť si po zimě zaslouží mít odpovídající péči (2).

Stačí odšťavnit jeden brambor a smíchat ho s citronovou šťávou. Zázrakem zbavte pleť odumřelých kožních buněk (masírujte krouživými pohyby) a následně ještě nechte 15 minut působit, poté smyjte vlažnou vodou (2).

Nutriční profil brambory

Brambory pečené mají hodnotu 85, bramborová kaše 80, brambory z mikrovlnky 79, kdežto při vaření v páře se „číslo“ sníží na 65. Vařené brambory se slupkou jsou dobrým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako je draslík a vitamin C (1).

Brambory jsou zároveň zásobárnou sacharidů, mírného množství bílkovin a vlákniny (nejvíc je jí právě ve slupce). Brambory přitom nemají téměř žádný tuk. Obsahují také různá množství rezistentního škrobu, který „krmí“ přátelské bakterie ve střevě a zlepšuje zdraví trávicího ústrojí (1). Proto je vhodné z bramboru dostat cenný nektar!

Šťáva, která dává sílu

Jeden syrový kousek nastrouhejte najemno a vymačkejte. Takto získanou šťávu zřeďte dvojnásobným až trojnásobným množstvím teplé vody. „Nápoj“ ihned zpracujte a čerstvý vypijte, a to pravidelně každé ráno na lačný žaludek, v poledne před jídlem a večer před spaním. Šťávu nikdy nenechávejte stát delší dobu. Tak to aspoň doporučovala rakouská bylinkářka Maria Treben, která brambory považovala za lék. Sama byla zastánkyní toho, že při onemocnění jater bychom čas od času měli zařadit dietní den, například právě bramborový. A tady je jeho harmonogram.

Ráno se hodí čaj a suchar, v poledne tři brambory s nenadýmavou zeleninou (například mrkví nebo špenátem), večer tři brambory s mlékem, tvarohem a bylinkami, ale pozor, bez soli. Pokud dáváte přednost léčebnému půstu jako takovému, spolehněte se spíš na bramborovou šťávu.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769955/, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat