Prostreno.cz

Káva pomáhá ženám zvládat stres, na muže má opačný účinek

Dát si při hádce kávu? Muži se kvůli ní hůře a déle rozhodují, přičemž jim poněkud „stávkuje“ paměť. Ženy si mohou vychutnat klidně i dva šálky, jim prý taková rizika nehrozí. Dočkají se spíše pozitiv!

Káva se pije po celém světě již tisíce let. Její pravlastí je s největší pravděpodobností Etiopie, kde se dodnes nacházejí divoce rostoucí kávovníky. Jaké pohádkové legendy tento nápoj provázejí! Už jste nějakou z nich slyšeli?

Od vyhnance ke krádeži

Arabská verze praví, že černou kávu a její účinky objevil jistý jemenský lékař žijící ve vyhnanství. Jednoho dne pozoroval nádherného ptáka, jak odpočívá na keři s červenými bobulemi a vonícími květy. Nedalo mu to a zkusil z nich ve svém skromném příbytku udělat odvar. Jakmile ho ochutnal, ucítil nepopsatelnou chuť a příval energie. Lékař tento životabudič následně podával nemocným, kteří došli k uzdravení, což mu zajistilo slávu a milost. Podle indické legendy historie kávy započala loupeží sedmi zrn z Arábie, ze kterých vyrostly zdejší plantáže. Ať už je to, jak chce, do Evropy se káva dostala někdy v 17. století, a to přičiněním benátských kupců. Katoličtí kněží ji nejprve zakazovali, ale protože zachutnala i samotnému papeži Klimentovi VII., dostala nakonec požehnání. Proč obsažený kofein ve své působnosti rozlišuje pohlaví? Tohle je ale veliká zajímavost!

Dobrý sluha, a zlý pán

Představte si ostrou partnerskou hádku, nebo nelítostné pracovní vyjednávání. Pomůže tady šálek kávy, který je letitou společenskou konvencí? Jak komu. Podle názoru odborníků mužům konzumace kofeinu za stresujících událostí oslabuje paměťovou výkonnost, snižuje sebevědomí a prodlužuje dobu rozhodování, zatímco u žen je to přesně naopak. Vysvětlení toho jevu? Údajně tkví v tom, že dámy reagují na stres zcela odlišně než jejich partneři. Protože kofein samotný zvyšuje hladinu stresových hormonů, pánové registrují takřka okamžité nežádoucí účinky.

Zdroj: www.bps.org.uk/research-digest/coffee-helps-women-cope-stressful-meetings-has-opposite-effect-men





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat