Prostreno.cz

Naučte své děti jíst zeleninu

Někdy musejí maminka a tatínek sáhnout po větší kreativitě, pokud chtějí, aby zelenina chutnala i těm nejmenším.

Věděli jste, že během života „ztratíme“ mnoho chuťových pohárků? Děti jich mají mnohem, mnohem víc. Což vede k tomu, že hořké látky, které jsou obsažené v zelenině, cítí až příliš dobře. A proto děti obecně nemají zeleninu rády.

Takže je vlastně jedno, že máma s tátou jdou příkladem a pochutnají si na své porci zeleniny, že rodina jí vždy společně, a dokonce že všichni pomáhají s přípravou. Mnoho dětí se nakonec své zeleniny ani nedotkne. Ne úplně bezdůvodně, ale někdy i z principu, třeba proto, že je zelená.

Jak tedy dostat vitaminy z brokolice, mrkve, papriky a podobně do svého potomka, aniž by u stolu nastala rebelie? S pár triky, které přesvědčí i ty nejzarputilejší. I když máma a táta možná budou muset trochu podvádět.

Rozmixujte

Většina dětí miluje barevné jídlo, ale nesmí to být zelenina. To však můžete obejít krémovými polévkami nebo omáčkami. U fialové polévky si nejmenší ani nevšimnou, že je z fialové brokolice nebo červené řepy – je stále vynikající, a navíc zdravá!

Podávejte s dipy

Tyčinky ze syrové zeleniny chutnají mnohem lépe, když se podávají s dipem. Paprika, řapíkatý celer, mrkev, okurky, kedlubny – pokud je nakrájíte na tyčinky, vypadají méně jako zelenina, a proto jsou pro dětské oči mnohem přitažlivější. Barevné tyčinky lze také namáčet například do bylinkového tvarohu.

Skryjte nežádoucí zeleninu

Když děti objeví cibuli, většinou nechtějí sníst z talíře nic. Pokud ale vše nakrájíme na velmi jemno nebo rozmixujeme na (vegetariánskou) sekanou, už jim to nevadí, protože si ani nevšimnou, že tam cibule ještě je.

Totéž platí pro špenát, mrkev, květák, brokolici a podobně. Pokud se nakrájí dostatečně najemno a použije se do těsta nebo smíchá s vejci, bramborovou kaší nebo masem, málokteré dítě si toho všimne.

Udělejte zeleninové nudle

Děti těstoviny milují a barevné těstoviny ještě víc! Na zeleninové nudle je ideální cuketa, mrkev nebo červená řepa. Pokud nemáte spirálový kráječ, můžete podávat i špagetovou dýni, jednoduše ji upečte, vyškrábejte a dýně sama získá tvar špaget.

Nakrájejte a pěkně naaranžujte

Jak všichni víme, vaše oči jedí s vámi a u dětí to platí dvojnásob. Takže někdy mají mnohem raději zeleninu, když má cool tvar nebo je naaranžovaná jako obrázek. Pomocí vykrajovátek na cukroví můžete také vykrajovat okurky ve tvaru hvězdičky nebo srdce. Nebo můžete zeleninu dát na chlebíček a vykrájet pár kousků ve tvaru srdce a položit je k chlebu. Cokoli, co neodpovídá klasické zelenině, ji dělá mnohem zajímavější.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat