Prostreno.cz

Léto je kvalitním sabotérem úspěšného hubnutí

Věděli jste, že se v létě rychlost metabolismu zpomaluje a kvůli většímu množství vody může být vaše hmotnost vyšší i o několik kilogramů? Na plnění dietních cílů teď asi není ta správná doba.

Dobrá rada je vždycky nad zlato. Máme pro vás jednu týkající se hubnutí – jestli jste doteď své křivky nestihli vylepšit podle ideálních představ, odložte další redukční snahy na podzim. V létě je totiž shazování nadbytečných faldíků úplně nejtěžší a nejnáročnější. Co všechno stojí proti vám?

Prázdninová brzda metabolismu

K zeštíhlení je třeba dobře fungující metabolismus. Jeho činnost kromě stravy a spánku do značné míry ovlivňují i genetické dispozice, denní dávky kofeinu a hormony (1). Jako by těch zpomalovačů už tak nebylo až dost, počítá se k nim i horké počasí. Ano, slunce je sice fajn, ale má také své stinné stránky. „Když je venku teplo, rychlost metabolismu se snižuje až o 10 procent, protože organismus nepotřebuje produkovat teplo ke svému zahřátí, jako to dělá v chladnějších měsících,“ vysvětluje Debra Sheats, což je odborná asistentka v oboru potravin a výživy působící na americké St. Catherine University (2). A není to jediná překážka, co bojkotuje vaše cíle.

Cvičit? No to se mi nechce!

Na kolo, dlouhou procházku nebo běžeckou stezku vyrážejí v klimatických tropech opravdu jen ti nejotrlejší. „Při vysokých teplotách a vlhkosti se místo cvičení většinou rozhodneme zůstat ve vnitřním prostoru s klimatizací, tudíž více času trávíme v sedě, třeba při čtení knih či sledování televize,“ popsuje běžnou praxi uvedená expertka.

Voda jako nepřítel?

Snad nic není více demotivující, než když se člověk postaví na váhu a zjišťuje, že je oproti minulé kontrole mnohem těžší. Víte, co za to může? Voda. John Castellani, člen Výzkumného institutu environmentální medicíny americké armády, na základě svého výzkumu (3) zjistil, že tělesná hmotnost člověka se může v létě vlivem většího množství vody zvýšit až o několik kilogramů. Když si k tomuhle všemu připočtete ještě lákadla v podobě všemožných grilovaček, zmrzlinových pohárů a dalších sezonních dobrot, vyjde vám, že teď na hubnutí zkrátka není vhodný čas.

Zdroje: (1) www.webmd.com/obesity/ss/slideshow-slow-metabolism, (2) www.huffpost.com/entry/why-it-feels-like-its-harder-to-lose-weight-in-the-summer_n_5b61d8b3e4b0b15aba9f008b, (3) www.scientificamerican.com/article/experts-body-wieght-ambient-temperature/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat