Někdo se v psychické tísni neklidu zbavuje čokoládou, někdo zase smaženými hranolkami z rychlého občerstvení. Ale ty zdravotní následky! Jak tady může pomoci třeba kakao?
Stres je běžným společníkem našeho každodenního života. Mnozí z nás pak mají tendenci obracet se na nezdravé jídlo jako uklidňující útěchu v těžkých chvílích. Ideální to však není, protože vysoký obsah tuku, cukru a soli má na tělo i zdraví hodně negativní účinky, a to zvláště v psychické zátěži. Naštěstí existují způsoby, jak je minimalizovat.
Pitný režim s fascinujícími výhodami
No hurá! Hřejivé nápoje poskytující flavanoly, zejména pak kakao nebo zelený čaj, prokazatelně chrání kardiovaskulární systém před dopady stresu, a to i po konzumaci ne právě prospěšné stravy. Britští vědci z Birminghamské univerzity odhalili (1), že tyto mocné sloučeniny organismus doslova restartují, neboť kromě jiného normalizují krevní tlak a podporují pružnost cév.
Blaho v každém doušku
V rámci této pitné studie se její autoři zaměřili na to, jak flavanoly ovlivňují tělo po zátěži spojené s nezdravým jídlem. Skupina mladých dospělých si nejprve dopřála tučnou snídani, po níž dostala nápoje s různým obsahem těchto látek. Následoval úkol, který měl simulovat běžné psychicky náročné situace, jako je pracovní tlak, časová tíseň nebo finanční problémy. Záhy se ukázalo, že kakao i čaj, tedy občerstvení na flavanoly bohaté, zajistilo lepší prokrvení a zdravější reakci cév na stresový úkol, a to i 90 minut po jeho dokončení.
Na zdraví a do dna!
Pokud i vy patříte mezi ty, kteří ve vypjatých okamžicích sahají po mastných, sladkých a tučných laskominách, nezapomeňte je zapít zmíněným kakaem nebo zeleným či černým čajem. „Tento výzkum jasně ukazuje, že přijmutí potravin s uspokojivým množstvím flavanolů představuje účinnou strategii, jak zmírnit některé škodlivé dopady stresu i špatného jídelníčku na cévní systém,“ vysvětluje britská vědecká výzkumnice a odborná asistentka v oblasti nutričních věd Catarina Rendeiro (2). Proto také americká Akademie výživy a dietetiky (Academy of Nutrition and Dietetics) dospělým doporučuje konzumovat 400 až 600 mg flavanolů denně (3).
Zdroje: (1) www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2024/fo/d4fo03834g (2) www.nypost.com/2024/11/18/lifestyle/cocoa-green-tea-can-counteract-junk-food-effects-when-stressed/, (3) www.nutritionaloutlook.com/view/academy-of-nutrition-and-dietetics-issues-guidelines-for-consumption-of-flavanols
Sledujte nás na sociálních sítích: