Prostreno.cz

Kysané zelí střevům velmi svědčí

Dost možná ho máte v lednici a ani netušíte, jaký poklad pro vaše trávení v ní ukrýváte. Zdánlivě obyčejné a nízkokalorické kysané zelí je klíčem k ochraně a posílení střevní bariéry, proto předchází celé řadě nepříjemných břišních stavů.

Kolem kysaného zelí v minulosti tradovaly různé lidové pověry. Věřilo se třeba, že má afrodiziakální účinky, pomáhá při opilosti i kocovině, chrání proti uhranutí, odhání zlé duchy nebo přináší štěstí a prosperitu. Možná by naši předci byli překvapení, kdyby věděli, že v budoucnu moderní věda potvrdí alespoň část jeho „magických" schopností. Tedy především těch zdravotních!

Prevence i léčba v jednom

Naše trávení si s námi občas nehezky zahrává. Stačí jeden „přešlap“ s alkoholem nebo neodolatelná chuť na smažené dobroty a už se ozývají nepříjemné pocity. Zácpa, pálení žáhy, plynatost, průjem – to jsou známé signály, že našemu břichu něco nesedí. A bohužel, u mnoha lidí se tyto potíže stávají chronickými a trápí dlouhou dobu. To nejenže znepříjemňuje život, ale může to vést i k pracovní neschopnosti, zrušeným plánům a celkové špatné náladě. Naštěstí existuje pár léčebných triků, jak dění v útrobách udržet pod kontrolou. Jejich seznam zahrnuje i něco tak obyčejného, jako je právě kysané zelí.

Prospěch s každým soustem

Podle amerických vědců tento fermentovaný zázrak účinně chrání a posiluje střevní bariéru, zatímco harmonizuje tamní mikrobiom, čímž předchází mnohým komplikacím, a to včetně zánětlivým onemocněním (1). „I trocha kysaného zelí může hodně prospět, proto bychom měli přemýšlet o jeho stálém zařazení do našeho jídelníčku a nekonzumovat ho pouze jako občasnou přílohu,“ doporučuje americká profesorka potravinářských věd Maria Marco (2). Je zajímavé, že její odborný tým nenašel žádný významný rozdíl mezi domácím, kupovaným a laboratorně připraveným zelím. Jinými slovy – všechny kysané druhy chrání funkce střev, neboť obnovují rovnováhu dobrých bakterií, což je nezbytné pro správné trávení, vstřebávání živin a silnou imunitu.

Zdroje: (1) www.journals.asm.org/doi/10.1128/aem.02234-24, (2) https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.02234-24





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba