Prostreno.cz

Smíchat jablečný ocet s medem se rozhodně vyplatí

Užitečnost jablečného octa je nepopiratelná. Ale lze ho vůbec pít bez toho, aby se člověk nešklebil? Jeho kyselost nezná hranic. I proto ho zkuste smíchat s medem.

Jablečný ocet je takový malý zázrak. Podle studií (1) významně snižuje celkový cholesterol a díky tomu se považuje za preventivní lék proti kardiovaskulárním onemocněním. Tento nápoj by se přitom měl pít každé ráno – na lačný žaludek. Jenže právě to některým lidem působí problémy. „Tak já jsem taky chtěla pít jablečný ocet, ale bohužel podle mě se to nedá, ta chuť je příšerná,“ stěžuje si jistá Macci na jednom z diskuzních fór. A není jediná. „Vždy si ho musím něčím zředit, a to dost, jinak se mi obrací žaludek,“ přidává se Mirka.

Tak je pravda, že s konzumací jablečného octa by se mělo začít opatrně, a to menší dávkou, která se dá podle osobní tolerance zvyšovat. Neředěný jablečný ocet je totiž skutečně výrazně kyselý, proto se doporučuje jeho ředění v poměru 1 díl octa, 5 dílů vody nebo jak vám bude vyhovovat. Další možností je jeho spárování s medem.

Nekonečná pozitiva jablečného octa

Svým složením jablečný ocet napomáhá trávení a metabolismu a následně zlepšuje příjem živin a vylučování toxinů z těla. Kromě toho je známo, že pomáhá regulovat pH, protože je alkalizující. To vede k buněčné rovnováze a zabraňuje zánětům a toxinům škodlivým pro kardiovaskulární systém. K tomu přidejte již zmiňovaný med, jehož přirozené protizánětlivé vlastnosti (2) účinně snižují akutní podrážděnost dýchacích cest a bojují s infekcemi. Med také funguje jako přírodní sladidlo, takže báječně vyváží kyselost jablečného octa.

Silné spojení

Zmíněné dvě položky zkrátka společně fungují, přičemž med je hlavním faktorem při posilování imunitního systému, případně jej aktivuje a představuje okamžitou dávku energie. Zároveň se prokázalo, že tato kombinace krotí nadýmání, ulevuje od pálení žáhy a pomáhá při zažívacích potížích (3).

Jak na to

Jednoduše smíchejte dvě lžičky medu a dvě lžičky jablečného octa ve sklenici vody. (Voda nesmí být horká, ideálně použijte vodu okolo 50 °C.) Nápoj užívejte ráno před jídlem na lačný žaludek, a to nejlépe alespoň 20 minut před zahájením snídaně.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7807510/, (3) https://www.medicinenet.com/apple_cider_vinegar_honey_are_even_better_combined/article.htm






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba