Etika? Jen částečně! I když vegetariánům životní prostředí na srdci nějakým způsobem leží, maso nejedí spíše proto, že si při pohledu na něj vybaví nechutný kanibalismus. A s tím pocitem si na obědě pochutnat vážně nelze.
Bučení krav, chrochtání prasat, kvokání slepic… Běžně slýcháme, že etické ohledy na zvířata jsou hlavním hnacím motorem vegetariánství. Ačkoli se jejich blahobyt jistě může podílet na rozhodnutí vzdát se masa, příznivci rostlinné stravy mají i jinou motivaci vyměnit steak za zeleninový salát a fazolové lusky.
Fuj, zvedá se mi žaludek!
Britští vědci na základě své studie (1) přišli na to, že vegetariánská averze k masu sahá daleko za hranici klasicky vnímaných důvodů, neboť se dotýká pocitu naprostého znechucení, který je hodně podobný tomu, jak lidé reagují na myšlenku kanibalismu. Pro účely studie se odborníci z University of Exeter vedení vědkyněmi Natalií Lawrence a Elisou Becker zaměřili na reakce bezmála 300 dobrovolníků s rozličnými stravovacími návyky. Účastníkům byly postupně ukazovány obrázky různých potravin a jejich úkolem bylo ohodnotit své emoce.
Není jídlo jako jídlo
Zatímco neoblíbené přírodní plody, jako jsou olivy, klíčky, lilek nebo červená řepa vyvolávaly „jen“ nechuť, při pohledu na maso cítili vegetariáni silný odpor. „Tohle je dosud ten nejsilnější důkaz, že maso a zeleninu, které považujeme za odpudivé, odmítáme na základě úplně jiných procesů,“ vysvětlila ve svém prohlášení Natalia Lawrence (2). „Je jasné, že averze k masu může lidem pomoci se mu vyhnout, což má pozitivní dopady na jejich zdraví i životní prostředí. Naše další poznatky navíc dokazují, že míra tohoto znechucení se prohlubuje, když se dotyční vědomě rozhodnou maso omezit nebo se mu úplně vyhnout,“ dodává expertka. Jak velké terno je ale jíst pouze podle rostlinných pravidel?
I na záhonku může být nebezpečno
Ačkoli některé průzkumy (3) naznačují, že konzumace rostlinné stravy může snížit biologický věk až o několik let, jiné poukazují spíše na riziko nutričních nedostatků (4). Objevují se také názory (5), že vegani a vegetariáni čelí zvýšené pravděpodobnosti zlomenin a cévní mozkové příhody, přičemž se stále s jistotou neví, proč tomu tak je. Pro a proti si musí každý zhodnotit sám… Vyhraje nad talířem etické přesvědčení, nebo niterný pocit znechucení?
Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666325001862?via%3Dihub, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1083655, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10085584/, (4) www.nature.com/articles/s41430-025-01621-1, (5) www.medicinenet.com/what_are_the_negatives_of_a_plant_based_diet/article.htm
Sledujte nás na sociálních sítích: