Jsou barevné, křupavé, chuťově dobré a… často plné nepotřebných složek. Snídaňové cereálie, které děti milují, by tuk, cukr a sodík mohly rozdávat. A přesně proto se jim dává za vinu celosvětový nárůst dětské obezity.
Shon a kvap je už takovou typickou ranní realitou. Vzbudit děti, nachystat jim oblečení, v rychlosti překontrolovat školní aktovku, dohlédnout na čištění zubů – to je jen zlomek běžných rodičovských úkolů. V takových chvílích se sáhnout po krabici snídaňových cereálií jeví jako rychlé a snadné řešení, které nasytí břicho a dodá energii na celý den. Hlubší pohled na jejich skutečné složení ale může pěkně vyděsit.
Pokrm přímo ďábelský
Naše planeta se potýká s rostoucí mírou obezity, a to jak u dospělých, tak i dětí, jejichž celosvětová prevalence je přibližně 8,5 procenta (1). Tento alarmující moderní „trend“ má vážné dlouhodobé důsledky pro veřejné zdraví, proto se vědci už dlouho snaží identifikovat faktory, které k němu nejvíce přispívají. K nevoli všech spotřebitelů to vypadá, že jedním z pachatelů jsou zřejmě i snídaňové cereálie.
Miska plná problémů
V nedávném výzkumu (2), o jehož výsledcích informuje prestižní magazín JAMA Network Open, se američtí odborníci zaměřili na více než tisícovku různých druhů cereálií, které se na pultech obchodů objevily v letech 2010 až 2023. Soustředili se hlavně na produkty určené speciálně pro děti lákající veselým barevným obalem a lahodnou chutí. Ta má však hořký nádech. Během 13letého období průměrný obsah tuku na porci vzrostl o téměř 34 procent a podobné je to i se sodíkem, jehož množství se navýšilo o 32 procent. Ačkoli podíl cukru vystoupal „jen“ o 11 procent, v mnoha případech pouhá jedna miska cereálií stále překračuje 45 procent jeho doporučeného denního limitu.
Už se ví, odkud vítr vane
„Snídaňové cereálie jsou plné cukru, který představuje prázdné kalorie. Obsahují také spoustu umělých barviv, o nichž je známo, že podporují záněty, což v kombinaci s dalšími zpracovanými potravinami ve stravě zvyšuje riziko chronických onemocnění,“ upozorňuje americká výživová poradkyně Stephanie Schiff (3). Podle ní se dnes vlivem šikovného marketingu upřednostňuje chuť před nutriční kvalitou – a to může s dětskou obezitou hodně souviset.
Zdroje: (1) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11165417/, (2) https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2834355?guestAccessKey=afac6436-8a44-4b07-b3c3-aed8f522faec&utm_source=for_the_media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=052125, (3) www.nypost.com/2025/05/22/health/kids-breakfast-cereals-are-getting-unhealthier-study-finds/
Sledujte nás na sociálních sítích: