„Španělská limetka“ (Melicoccus bijugatus) je termín, který se obvykle používá pro limetky pěstované ve Španělsku. Čím jsou výjimečné a proč je přidat třeba do osvěžujícího koktejlu?
Španělská limetka je tropické ovoce ceněné pro svůj kulturní, nutriční a léčivý potenciál. Její semena a slupka obsahují silné bioaktivní sloučeniny, o kterých vědci tvrdí, že zpožďují nástup degenerativních onemocnění, kupříkladu kardiovaskulárních nemocí a metabolických poruch (1). Tyto důkazy o přítomnosti několika fyziologicky prospěšných fytochemikálií by mohly v budoucnu poskytnout základ pro vývoj nutraceutik (nutraceutika jsou látky obsažené v potravinách nebo doplňcích stravy, které mají potenciál ovlivňovat zdraví a prevenci nemocí).
Botanický profil
M. bijugatus je pomalu rostoucí, dvoudomý stálezelený strom, který může za optimálních podmínek dosáhnout výšky až 26 metrů. Listy jsou střídavé a složené čtyřmi protilehlými, eliptickými lístky a stromy obvykle vytvářejí kulatý nebo oválný korunní strom. Mezi antropogenně cenné části rostliny patří její plod, kulatá peckovice s tenkou, zelenou slupkou, která obklopuje lososově zbarvenou nebo nažloutlou, průsvitnou, želatinovou dužinu, která pevně přilne k velkému semenu (občas dvěma semenům), a samotná dužina, jež je hlavní jedlou částí tohoto plodu.
Dužina španělské limetky je chemicky převážně složena z fenolických kyselin, včetně kyseliny kumarové, ferulové a kávové nebo jejich derivátů, a také z jednoduchých cukrů, jako je sacharóza, glukóza a fruktóza. Dužina také obsahuje vitamin C. A slupka je zase bohatá na polyfenoly a flavonoidy.
Nutriční vlastnosti
Různé složky španělské limetky se značně liší ve svých nutričních vlastnostech. Jedlá dužina poskytuje přibližně 58–73 kcal, 13,5–19,2 g sacharidů, asi 0,8–1,0 g bílkovin a 0,1–0,3 g tuku/100 g (2). Španělské limetky jsou zároveň zdrojem vlákniny. Potřebujete ještě další důkaz, proč je ochutnat?
Kromě čerstvé spotřeby se dužina v některých oblastech zpracovává na šťávy a zavařeniny. Pražená a rozemletá semena M. bijugatus se široce používají jako silný lék k léčbě průjmu. Extrakty z plodů a listů zase potlačují aktivitu různých bakterií, čímž poskytují vědecký základ pro tradiční použití semen k léčbě gastrointestinálních infekcí. A co si takhle takový extrakt připravit u vás doma?
Domácí limetkový extrakt
Limetky škrabkou na brambory zbavte kůry – k přípravě extraktu volte pouze jejich zelenou část. Tu vložte do čisté uzavíratelné sklenice a zalijte alkoholem tak, aby kůra byla ponořená. Sklenici následně nechte nejméně 6 týdnů stát na suchém, temném místě a při pokojové teplotě. (Občas protřepte.) Po uplynutí doby extrakt přeceďte a používejte jej k přípravě nápojů, ale i do sladkých receptů (pudinků, různých krémů či cukroví).
Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9916361/, (2) https://www.growables.org/information/TropicalFruit/MamoncilloMorton.htm
Sledujte nás na sociálních sítích: