Prostreno.cz

Pro budování svalů si po tréninku dopřejte pořádný kus flákoty

Budování svalů vyžaduje čas, tvrdou práci a správnou výživu, a proto uvidíte v posilovně spoustu lidí, jak si po náročném tréninku popíjejí koktejl. I když jsou tyto koktejly po léta oblíbeným způsobem načerpání energie, existuje jídlo, které je pro budování svalů po cvičení ještě lepší: maso.

I když je to méně pohodlné a možná i překvapivé, nový výzkum publikovaný v časopise The American Journal of Clinical Nutrition (1) zjistil jasnou souvislost mezi konzumací specifického druhu burgeru po tréninku a zvýšením hladiny prvků v těle, které podporují růst svalů. Studie sice byla malá, ale doplňuje rostoucí počet výzkumů, jež naznačují, že konzumace celozrnných potravin s vysokým obsahem bílkovin po cvičení by mohla být nejlepším způsobem, jak podpořit růst svalů.

Jasně, pravděpodobně si do budoucna nezačnete házet hamburger do tašky do posilovny, ale jistě byste měli zvážit konzumaci „skutečného“ jídla po tréninku, abyste nabrali svalovou hmotu. A tady je skvělé řešení.

Co jíst místo koktejlů?

V rámci studie vědci sledovali 16 fyzicky aktivních mladých dospělých a jejich syntézu svalových bílkovin, což je proces, ke kterému dochází při tvorbě nových svalových bílkovin v těle a který je klíčovým prvkem pro budování svalů.

Účastníci odebrali vzorky krve a během studie jim rovněž byly odebrány svalové biopsie za účelem sledování syntézy svalových bílkovin. Poté respondenti šli do posilovny, kde provedli leg press a další cviky, než snědli jedno ze tří testovacích jídel: vepřový burger s vysokým obsahem tuku, libový vepřový burger nebo sacharidový nápoj. Po pěti hodinách akademici provedli další svalovou biopsii, aby zjistili, jak kombinace cvičení a jídla ovlivnila syntézu svalových bílkovin.

Maso, maso, maso!

Po několika dnech zotavení vědci nechali účastníky proces zopakovat, ale postavili před ně jiné jídlo, než jaké zkoušeli předtím. Celkově se ukázalo, že hladiny aminokyselin – které jsou stavebními kameny bílkovin a jsou klíčové pro růst svalů – se u lidí konzumujících vepřové maso rychle zvýšily (ve srovnání s těmi, kteří pili sacharidový nápoj). Vědci ale také zjistili, že u těch, kdo jedli libový vepřový burger, došlo k největšímu nárůstu aminokyselin a oproti konzumentům vepřového burgeru s vysokým obsahem tuku u nich došlo i k vyšší rychlosti syntézy bílkovin.

Další tipy na výživné občerstvení

„Zdá se mi hloupé, že při všem tom bílkovinném šílenství musíme lidem říkat, aby jedli skutečné jídlo,“ nechal se slyšet profesor Nicholas Burd, spoluautor studie z University of Illinois Urbana-Champaign s tím, že celozrnné potraviny jsou nutričně hustější a kvalitnější než koktejly. Takže, pokud potřebujete pár nápadů, co jíst po tréninku, zkuste lehký burger na celozrnné housce s ovocem, losos, rýži a zeleninu, omeletu, brambory a špenát či řecký jogurt, ovesné vločky a drobné ovoce.

Zdroje: (1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916525005179?via%3Dihub, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5852800/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5214805/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba