Prostreno.cz

24 chyb, kterými denně škodíte své pokožce

Ačkoli se někdy 24 hodin, které má den, zdá být málo, je to dost času na to, abychom si pořádně zavařili. Naši pokožku z toho nevyjímaje. Jakých prohřešků se vůči ní během dne dopouštíme?

1. Příliš chloru

Staráte se o svou fyzičku a chodíte pravidelně plavat? Pak nezapomeňte své tělo pečlivě zbavit silně chlorované vody z bazénu! Nebezpečně totiž vysušuje pokožku, navíc může chlor reagovat s kosmetickými přípravky, jež používáte.

2. Pravidelný přísun kávy

Kofein je odborník na dehydrataci pleti, přispívá tvorbě vrásek. Omezte počet šálků kávy a vyvažte je pitím čisté vody, ochucené třeba plátkem citronu či pomeranče.

3. Spaní s make-upem

I když se to stane jen výjimečně, že byste si obličej před spaním neodlíčila, i tak pleti škodíte. Make-up je za celý den plný nejrůznějších mikrobů, které se přes noc vesele množí, navíc dochází k ucpávání pórů. A aby toho nebylo málo, zabydlí se mikrobi z vašeho obličeje i na vašem polštáři, takže se s nimi další den zase potkáte…

4. Odbývání se v jídle

Pokud přes den jen tak občas něco zobnete, odbýváte se fast foodem nebo vůbec nejíte, vaše pleť vám nepoděkuje. I jí totiž bude chybět výživa a bude rychleji stárnout. Pamatujte zařadit do svého jídelníčku vitamin C (ovoce, zelenina), B3 (třeba arašídy) nebo A (rajčata).

5. Dlouhé a horké sprchy

Ačkoli nám sprcha plná páry čas od času rozhodně neuškodí, pokud si ji dopřáváte každý den, může dojít k narušení vrchní vrstvy pokožky a jejímu snadnému vysoušení. Pokožka by nikdy neměla být ve sprše zarudlá, neměla by ani pálit či svědit.

6. Nevyzkoušení nového krému

Pokud si koupíte jakýkoli nový kosmetický přípravek, vždy jej nejprve otestujte na malé ploše pokožky. Nikdy totiž nevíte, jak bude vaše pleť reagovat na tu kterou složku produktu. Taky by se mohlo stát, že nebudete moct vyjít z domu kvůli nepěkné vyrážce po celém obličeji…

7. Zanedbávání pitného režimu

Hydratace je pro zdraví pokožky klíčová. Unavená, vrásčitá pleť bez jiskry bývá často právě výsledkem nedostatečného či nevhodného pitného režimu.

8. Dlouhé telefonování

Jak ukazují nejrůznější studie, patří mobilní telefon k vůbec nejšpinavějším předmětům denní potřeby. Je domovem spousty nejrůznějších mikrobů. Navíc dlouhé hovory způsobují zahřátí telefonu a tím i naší pokožky. Výsledkem může být velmi nepříjemná vyrážka od ucha po čelist. Pravidelně proto telefon dezinfikujte (a pokožku čistěte).

9. Vlasová kosmetika v obličeji

Pokud používáte lak na vlasy, je téměř jisté, že při jeho aplikaci nastříkáte nějaký i na obličej. A to je chyba. Dochází k ucpání pórů a podráždění. Vždy po použití laku pokožku omyjte.

10. Špinavé brýle

Zatímco dioptrické brýle si jakž takž pravidelně čistíme, často zapomínáme pořádně dezinfikovat ty sluneční. A to se nám může vymstít. Nános nečistot a mikrobů se jejich nošením dostává i na naši pleť.

11. Jo-jo efekt

Pokud neustále držíte diety, střídavě hubnete a přibíráte, můžete snížit elasticitu pleti, čímž usnadníte vznik vrásek. O tom, že při nejrůznějších dietách nedodáváte tělu, a tedy ani pokožce, řadu důležitých živin, ani nemluvě.

12. Nedostatek spánku

Sousloví „vyspat se do krásy“ opravdu platí. I pokožce musíte dopřát odpočinek. Pokud jí nedopřejete oněch doporučovaných 7 až 8 hodin spánku denně, bude dehydratovaná, unavená a bez jiskry.

13. Příliš mnoho soli

Sůl, respektive sodík, výrazně dehydratuje celý organismus, pokožku nevyjímaje. Takže se snažte snížit přísun soli na minimum.

14. Mhouření očí

Pokud se vám horší zrak, ale vy odkládáte návštěvu oftalmologa, můžete se vsadit, že za chvíli bude okolo vašich očí spousta vrásek. Neustálé mhouření očí ve snaze zaostřit totiž namáhá pleť a ta ztrácí elasticitu.

15. Příliš častá depilace

Jestliže ze svého těla odstraňujete chloupky pomocí vosku či depilačních krémů, rozhodně tak nečiňte příliš často. Obojí je pro pokožku docela „zápřah“. Vosk ji může poškodit mechanicky, depilační krémy ji pak mohou podráždit chemicky. Dopřejte své pokožce čas na regeneraci.

16. Opomíjení rtů

Nezapomínejte pečovat o své rty! Samozřejmostí je balzám neustále po ruce, zkusit můžete i jemnou masáž nebo speciální výživné masky.

17. Nevyměněné povlečení

K čemu se každý večer pachtíte s pečlivým odlíčením a vyčištěním pleti, když pak ulehnete na špinavý polštář? Ložní prádlo měňte nejpozději po 14 dnech užívání.

18. Příliš častý peeling

Ano, pravidelný peeling je velmi důležitý. Ale rozhodně to není praktika pro každý den. Úplně stačí, když budete peeling provádět jednou, maximálně dvakrát týdně.

19. Nadměrná konzumace cukru

Pokud konzumujete stravu bohatou na cukr, můžete poškozovat tvorbu kolagenu v pokožce a přispívat tím k tvorbě vrásek a rychlému stárnutí pleti. Pokud vás přepadne chuť na sladké, řešte ji raději ovocem než čokoládou a spol.

20. Celý den pod klimatizací

Pracujete-li v klimatizovaném prostředí a máte možnost sílu chlazení regulovat, snažte se ji udržet na co nejnižším stupni. Když na vás totiž bude celý den foukat klimatizovaný vzduch, vysuší se vaše pokožka velmi rychle.

21. Příliš mnoho alkoholu

Podobně jako kofein, i alkohol pokožku silně dehydratuje. A to znamená suchou a vrásčitou pleť.

22. Stres

Stres nám škodí celkově, pokožku nevyjímaje. Kromě všech známých negativ je tu ještě jedno specifické pro pokožku – mnoho lidí má tendenci ve stresové situaci mnohem více se dotýkat obličeje. A upřímně, naše ruce nejsou vždycky a všude pečlivě vymydlené…

23. Pasivní kouření

Nemá cenu psát o tom, že kuřáci svou pokožku soustavně ničí – a taky kuřáka podle stavu pleti bezpečně poznáte (často to není hezký pohled). Jenže pleti škodí i kouření pasivní. Pokud často pobýváte v zakouřeném prostředí, i vaše pleť bude stárnout rychleji.

24. Příliš silný make-up

Pokud na obličej nanášíte silnou vrstvu make-upu každý den, nechejte ji jednou za čas vydechnout. Silné líčení může ucpávat póry a vaše pleť ocení, když ji den dva necháte volně dýchat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat