Prostreno.cz

Nakupujte a skladujte čaj správně. Jinak zbytečně vyhodíte peníze

Lapacho, pu-erh, zalený čaj, rooibos. Ať už jde o jakýkoli druh čaje, při jeho nákupu a skladování platí pár základních pravidel. Víte, jak se nespálit? Tyhle chyby se neodpouštějí!

Čaj je považovaný za kulturní nápoj. Taky ho tak milujete? Tak ho nechte, ať vám dělá jen samou radost. Čím se řídit při jeho výběru a skladování?

Investujte

Je lákavé ušetřit, ale co se týče čaje, větší investice rovná se vyšší kvalita. Pokud tedy zaznamenáte, že čaj je drahý, aspoň z vašeho pohledu, byl vyráběn s velkou pečlivostí. Často bývá cena také odrazem skutečnosti, že při produkci nebyli poškozeni lidé ani životní prostředí. Garance ovšem neexistuje. Riziko špatného nákupu nicméně můžete celkem dobře eliminovat. Jak?

Vybírejte ty správné obchody

Nakupujte v obchodech s biologicky pěstovanými potravinami a ve specializovaných obchodech s čajem. Na těchto místech také obvykle dostanete na zkoušku menší množství více či méně známých druhů. Občas neuškodí poptat se po názorech zákazníků, kteří již někdy v obchodě nakupovali. Reálné informace se hodí vždycky.

Vždy upřednostňujte sypaný druh

Nejlepší je kupovat čaj sypaný. Čajové sáčky, leč praktické, většinou bývají méně kvalitní. U nich vždy platí, že je dobré sáček důkladně prohlédnout. Na vybledlé nebo šedavé čaje raději ihned zapomeňte. Barva má být intenzivní, sytá. Pokud taková není a ani nad hutnou, nikoli vyumělkovanou vůní srdce nezaplesá, čajový sáček raději odložte. A co když už máte vybráno? I skladování hraje roli!

Nesnižujte kvalitu nevhodným umístěním

Čaj je velmi citlivý, vyžaduje péči a něžné zachází (skoro jako milenec). Každý druh by měl mít svou vlastní nádobu (pokud možno menších rozměrů), která uchrání jeho aroma. Nádoba může být ze dřeva, plechu nebo i porcelánu. Materiál není ani tak důležitý. Hlavní je uzávěr a následné postavení čaje na suché místo. (Přihrádka v kuchyni, pod kterou máte varnou kondici, jejíž pára stoupá vzhůru, tudíž není ideální.)

A protože žádnému čaji kromě vlhkosti neprospívá ani slunce a teplo, je lépe uložit ho do chladu a tmy. A jak je to s tou velikostí nádob? Čím menší, tím lepší. Při každém otevření do čaje pronikne trochu vlhkosti a zároveň uniká aroma. V příliš velkých nádobách proto čaj v průběhu času ztrácí na kvalitě. Proto méně je někdy více.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat