Prostreno.cz

Čas na klíčky. Vyzkoušejte alfalfu neboli vojtešku

Na podzim je naše imunita těžce v ohrožení a právě klíčky nám mohou dodat potřebné vitaminy a živiny, dokonce přímo v pohodlí domova. Klíčit totiž můžete kdekoli, doma i v kanceláři. Ke klíčení je vhodných hned několik semen, dnes jsme pro vás vybrali vojtěšku. Poznejte všechny její přínosy a pusťte se do klíčení.

Výhonky vojtěšky obsahují vysoké množství vitaminu B, C, D a E a mnoho dalších bílkovin a minerálů. Přidáním těchto klíčků do salátů, polévek či využití jako oblohy je snadný způsob, jak dodat svému všednímu jídlu potřebnou dávku živin. Poznejte všechny přínosy výhonků vojtěšky neboli alfalfy.

Snižuje hladinu cholesterolu

Výhonky mají impozantní množství vlákniny, což je velmi důležité v boji proti cholesterolu. Kromě řady jiných chemických sloučenin, jako jsou například i saponiny. Tyto látky odbourávají z těla škodlivý cholesterol a přispívají k regulaci dobrého cholesterolu v organismu. Tím preventivně působí proti ateroskleróze, infarktu a mrtvici.

Podporuje imunitní systém

Vysoký obsah vitaminu C nejen stimuluje tvorbu bílých krvinek, ale také působí jako antioxidant, který eliminuje oxidační stres. Kromě toho vitaminy skupiny B a vitamin E působí také jako regulátory metabolismu a antioxidační látky v celém těle. V sychravém období jsou všeobecně klíčky tím správným doplňkem stravy, pro celý imunitní systém.

Snižuje zánět

Tyto výhonky byly často používány při tradiční léčbě artritidy a jiných zánětlivých stavech. Vzhledem k nedávnému výzkumu výživové aktivity vojtěšky to dává smysl. Výhonky vojtěšky měly vysokou hladinu vitaminu C a vitaminu B, stejně jako vápníku a antioxidantů, které přispívají ke snížení zánětu nejen v kloubech. Současně posilují imunitní systém a preventivně působí proti chronickým onemocněním a oxidativnímu stresu.

Zlepšuje peristaltiku střev

Obsažená vláknina je důležitá pro správnou funkci trávicího systému, zvětšuje objem stolice, absorbuje přebytečnou vodu a podporuje peristaltiku střev. Tím snižuje riziko zácpy, nadýmání, průjmu a bakteriální nerovnováhy, zklidňuje celou střevní mikroflóru.

Detoxikuje tělo

Výhonky vojtěšky byly široce používány po celém světě při léčbě onemocnění ledvin, a to díky diuretickým vlastnostem. Stimulací častějšího močení je vojtěška schopná urychlit detoxikaci těla spolu s odplavením přebytečných solí, tuků a vody.

Podporuje léčbu respiračních onemocnění

Tradičně byla vojtěška také využívána při léčbě respiračních obtíží, jako je bronchitida, chřipky i běžné nachlazení, stejně jako jiné virové a bakteriální infekce. Výhonky vojtěšky mají silné protizánětlivé vlastnosti, které je činí užitečnými při léčbě různých dýchacích obtíží a zároveň posilují imunitní systém, aby neutralizovaly základní infekce napadající dýchací cesty.

Pro zdravé srdce

Srdce potřebuje draslík a železo, obě tyto složky se nachází ve výhonkách vojtěšky. Draslík funguje jako vazodilátor, který pomáhá snižovat krevní tlak tím, že uvolňuje napětí v tepnách a cévách. Zároveň obsah železa zvyšuje produkci červených krvinek, čímž se zlepšuje krevní oběh a je zajištěno správné okysličení celého organismu.

Jak na to?

Semena na klíčení zakoupíte na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou. Semínka vojtěšky je nutné nejprve namočit do vody přibližně na 6 až 8 hodin, poté vodu scedíme a necháme v nakličovací nádobě (snadno vyrobíte doma), vojtěška klíčí přibližně 2 až 6 dnů. První dva dny se doporučuje temno, poté ji můžete přemístit na světlo, ideální teplota pro klíčení je 18 až 20 °C. Nezapomeňte klíčky dvakrát denně propláchnout čistou vodou. Konzumujte ihned, případně skladujte v lednici nejdéle dva dny, při delším skladováním klíčky hořknou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat