Prostreno.cz

Zdravá kořenová petržel si zaslouží šanci

Kořen petržele je skvělá kořenová zelenina, která by vám rozhodně neměla chybět ve spíži. Petržel je vhodná do vývarů, omáček pod maso a tak dále. Receptů, které obsahují petržel, je zkrátka nespočet. A není se čemu divit, tento nenápadný bílý kořen není dobrý jen na chuť, ale je také nesmírně zdravý.

Petržel kořen dodává pokrmům zemitou chuť a je velmi univerzální zeleninou, a to jak ve vařené tak i v syrové formě. Petržel obsahuje spoustu důležitých živin, minerálů a vitaminů. Zahrnuje obrovské množství vitaminu K, vitaminu A a vitamínu C, stejně jako vysoký obsah železa, mědi, draslíku a vápníku. Dále obsahuje vlákninu a je plná flavonoidů a antioxidantů. Navíc 100 g petržele obsahuje přibližně jen 60 kalorií a to je další důvod proč mu dáváme zelenou.

Poznejte všechny klady kořenu petržele a neváhejte ji zařadit i na svůj jídelníček.

Snižuje plynatost a nadýmání

Je známo, že se petržel přispívá ke zlepšení celého trávicího procesu, to znamená, že eliminuje nadýmání a plynatost. Při pravidelné konzumaci přispívá k detoxikaci střev.

Chrání zdraví srdce

Díky svým dobrým hladinám draslíku může tato kořenová zelenina pomoci snižovat krevní tlak. Tím naše tělo chrání před vznikem mrtvice a dalších srdečních chorob.

Posiluje imunitní systém

Petržel má poměrně vysokou hladinu vitaminu C, který hraje klíčovou roli při posílení imunity. Spolu s dalšími přítomnými antioxidanty, snižuje poškození volnými radikály v těle a tím pomáhá předcházet celé řadě onemocnění.

Zlepšuje hustotu kostí

Přibližně ve 100 g petrželového kořene se nachází 22 mg vitaminu K, tedy 19 % doporučené denní dávky. Vitamin K je důležitý pro vstřebávání a udržení vápníku v kostech, také zabraňuje ucpávání cév, zlepšuje koncentraci a paměť.

Prospívá pokožce

Vysoký obsah flavonoidů a antioxidantů v této kořenové zelenině přispívá ke zmírnění oxidačního stresu, to znamená, že zpomaluje tvorbu vrásek a celkové stárnutí pokožky.

Zdroj: www.eatthis.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat