Prostreno.cz

Ovčí mléko obsahem živin strčí do kapsy to kozí

Ovčí mléko je vynikající alternativou kravského mléka, a navíc poskytuje řadu přínosů pro zdraví, včetně schopnosti snížit hladinu cholesterolu, posílit kosti a imunitní systém, stimulovat růst a vývoj, bojovat proti rakovině, a to zdaleka není všechno. Poznejte všechny účinky tohoto druhu mléka.

Ovčí mléko je používáno po tisíce let jako forma výživy po celém světě, a přesto není tak běžné jako kravské mléko. Ovčí mléko je ve skutečnosti lepší než buvolí, kravské a kozí mléko, a to hned v několika důležitých kategoriích a také má jedinečnou, lahodnou chuť, která se v některých oblastech stala kulturním základem v kulinářství. Ovčí mléko se používá při výrobě mnoha slavných sýrů, včetně sýru feta a Roquefortu, kromě toho, se vyrábějí různé druhy jogurtů. A jaké jsou jeho účinky na lidský organismus?

Posílí imunitu

Bohatá kombinace minerálů a živin v ovčím mléce, včetně vitaminu A a vitaminu E, přispívá ke zlepšení obranyschopnosti těla. Tyto vitaminy fungují v těle jako antioxidanty, hledají volné radikály a eliminují je z našeho organismu, čímž mohou zabraňovat nástupu chronických onemocnění a oxidativního stresu. Tento typ mléka je také velmi dobrý pro zlepšení zdraví a vzhledu kůže, zejména díky aktivitě vitaminu E.

Pro zdraví růst a vývoj

Pokud jde o obsah bílkovin, tak právě ovčí mléko je považováno za jedno z nejlepších, co se týče právě jejich obsahu. Snadno předčí kravské mléko, a dokonce i kozí a buvolí. Díky tomu je ovčí mléko velmi ceněné a důležité pro růst a vývoj, protože proteiny jsou nezbytné pro produkci tkání, buněk a kostní hmoty v těle. Kromě toho je bílkovina skvělou formou snadno použitelné a snadno dostupné energie, která vám udrží aktivní a normální činnost organismu během dne.

Protirakovinné účinky

Ovčí mléko obsahuje takzvané nukleosidy a nukleotidy, které se zde nacházejí ve vysokých koncentracích, a to až 50x více než obsahuje například mléko kravské. Tyto látky jsou úzce spojeny s prevencí a s menším rizikem rakoviny. Podporují růst buněk a eliminují oxidační stres v celém organismu.

Prevence vrozených vad

Ovčí mléko obsahuje řadu různých vitaminů skupiny B, včetně vysokého obsahu kyseliny listové, což je nesmírně důležité pro reprodukční zdraví žen a vývoj plodu. Nedostatek folátu neboli kyseliny listové je úzce spojen s defekty neurální trubice, které mohou trvale ovlivnit kvalitu života vašeho potomka. Proto ovčí mléko může být skvělým způsobem, jak vyvážit vaše hormonální hladiny a zajistit zdravou výživu nejen nastávající maminky, ale i nenarozeného dítěte.

Reguluje krevní tlak

Koncentrace klíčových aminokyselin v ovčí mléce je vyšší než hladiny v kravím, kozím i buvolím mléce. Tyto aminokyseliny působí podobným způsobem jako některé léky na regulaci krevního tlaku. U lidí, kteří upřednostňují přirozený přístup ke svému  zdraví, může být tento typ mléka dobrou volbou pro ochranu zdraví srdce snížením napětí v cévách a tepnách.

Zvyšuje minerální hustotu kostí

Stejně jako u všech druhů mléka, ovčí mléko obsahuje působivou řadu esenciálních minerálů, včetně zinku, hořčíku a vápníku. Tyto klíčové minerály jsou důležité pro zdraví vývoj a udržování minerální hustoty kostí. Ovčí mléko je vhodné, jako prevence na zpomalení nástupu osteoporózy. Toto mléko obsahuje zhruba dvakrát více vápníku než kravské a kozí mléko.





Celkem 1 komentářů

StanislavaPivonková
17.08.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat