Prostreno.cz

Zapomenuté obilí: Je na čase znovu objevit kamut

Kamut je starodávné zrno je to druh prapůvodního obilí konkrétněji pšenice. Kamut je velice zdravá alternativa k moderní pšenici a může se pochlubit cenným složením i širokou nabídkou využití. Dáte mu šanci?

Výraz „Kah-moot", kamut je starobylý typ pšeničného zrna, také známý jako orientální pšenice nebo pšenice Khorasan. Khorasan byl kdysi velkou oblastí v Íránu, Afghánistánu a dalších částech střední Asie, a věřilo se, že toto obilí bylo nejprve pěstováno v této oblasti. Časem tento druh upadal v zapomnění a byl vytlačen moderním druhem pšenice, dnes se však poptávka po kamutu opět zvyšuje.

Jádra kamutu mají ořechovou a máselnou chuť. Jsou bohatší ve zdravých tucích, bílkovinách, vitamínech a minerálních látkách než standardní pšenice.

Moderní zemědělství v posledních dvou stoletích učinily z dnešní moderní mouky snadnou a levně vyrobenou komoditu. Konečný produkt však postrádá nutriční hodnotu, kterou lze nalézt ve starších formách zrn, jako je kamut. Kromě toho se předpokládá, že vývoj pšenice v posledních letech je zodpovědný za vzrůstající intoleranci lepku. Přestože se stále jedná o specializované zrno, které se nachází především v obchodech se zdravou výživou, zájem o tuto starověkou plodinu se stále zvyšuje.

Poznejte všechny výhody této cenné plodiny.

Snižuje hladinu cholesterolu

Jako výborný zdroj bílkovin může kamut pomáhat udržet hladinu cholesterolu v krvi a energetické hladiny v těle účinněji na uzdě než při konzumaci jednoduchých sacharidů.

Ochrana proti volným radikálům

Kamut obsahuje antioxidační minerály, jako je mangan a selen, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály, které mohou způsobit poškození buněk a genetické mutace.

Podporuje hormonální rovnováhu

Selén a mangan jsou také klíčovými prvky v produkci hormonů v těle. Selén pomáhá při produkci hormonů štítné žlázy a manganu je rozhodující při zpracování pohlavních hormonů.

Prevence rakoviny tlustého střeva

Vláknina v kamutu pomáhá udržovat dobře fungující trávicí systém. Byla provedena celá řada studií, které ukazují, že celá zrna jsou účinná při prevenci rakoviny tlustého střeva.

Posiluje imunitní systém

Kamut je dobrým zdrojem zinku, který posiluje imunitní systém a pomáhá udržovat zdraví štítné žlázy. Tím, že pomáhá při výrobě bílých krvinek, je toto zrno schopno zlepšit reakční dobu, kdy tělo vyhledá a neutralizuje infekce nebo cizí látky. Podle studie publikované Cambridge University Press, je zinek kofaktorem ve více než 300 enzymatických reakcích, z nichž mnohé ovlivňují imunitní systém.

Pro silné kosti

Jeden šálek kamutu poskytuje přibližně 80 mg hořčíku, což je minerální látka, která je nezbytná pro udržení silných kostí a prevenci předčasného nástupu osteoporózy.

A jak zařadit kamut do běžné stravy?

Kamut může být použit v mnoha různých formách – jako celá zrna nebo jako mouka. Vařená celá zrna můžete přidávat do zeleninových salátů, přidat do ovesné kaše či použít k zahuštění polévky. Mouku z kamutu můžete využít na přípravu palačinek, těstovin a chlebového pečiva.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat