Prostreno.cz

Středozemní zelenina pečená jednoduše v troubě

Středomořská kuchyně nabízí mnoho. V zemích kolem Středozemního moře se nachází spoustu skvělých potravin, které dodávají pokrmům báječnou chuť a aroma. A když duše zatouží po dovolené a tělo touží po něčem lehkém, je jednoduchý italský recept na zeleninu z trouby přesně to pravé. A nadchne nejen kuchaře svojí jednoduchostí, ale i hosty svojí vynikající chutí.

Tradiční středomořská kuchyně je podle studií skutečně velmi zdravá. Dostatek ovoce a zeleniny, ryb a mořských plodů, ale málo mléčných výrobků a rýže, těstovin nebo chleba. A jako základní tuk olivový olej.

Tahle kombinace potravin zásobuje tělo zdravou vlákninou, antioxidanty, nenasycenými mastnými kyselinami a sekundárními rostlinnými látkami. Ke středomořské kuchyni neodmyslitelně patří bylinky – sotva by se nějaký pokrm obešel bez čerstvého rozmarýnu, tymiánu, bazalky nebo oregana. A když už ano, pak je nahradí pořádná dávka česneku.

Vyzkoušejte náš recept na typicky středomořskou zeleninu, která vzpomínky na dovolenou vyvolá spolehlivě!

Středozemní zelenina z trouby

Suroviny pro 4 osoby 

2 lilky

3 cukety

3 cibule

4 papriky

2 lžíce másla

1 stroužek česneku

6 lžic olivového oleje

1 lžička mleté papriky

pepř

rozmarýn

sůl

Postup

1 Zapékací mísu vymažte máslem a potřete česnekem. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.

2 Papriky omyjte a každou rozdělte na 8 kousků. Lilky a cukety omyjte, cukety rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka, lilky nakrájejte na malé kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Všechnu nakrájenou zeleninu dejte do zapékací mísy.

3 Pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl, pepř a mletou papriku a dobře promíchejte. Nakonec přidejte celé snítky rozmarýnu a dejte na 35 až 40 do trouby.

4 Zeleninu si můžete vychutnat samotnou třeba jen s lehce opečenou ciabattou, ale je to i výborná příloha ve středomořském duchu k masu nebo těstovinám.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat