Prostreno.cz

Karob pomůže se zažíváním i s hubnutím

Karobový prášek, také nazývaný karobová mouka, se připravuje z plodů rohovníku obecného a nejčastěji se používá jako náhražka kakaa.

Karob neobsahuje lepek, je přirozeně sladký, proto se často používá jako přírodní sladidlo v pečivu, a má jedinečnou chuť. Používá se pro přípravu dortů, sušenek i nápojů.

Přirozeně nízkotučný

Karobový prášek neobsahuje prakticky žádný tuk. Pokud držíte dietu s nízkým obsahem tuku, karobový prášek je dobrá volba. Mějte však na paměti, že obsahuje o něco více cukru a sacharidů než kakaový prášek. Kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší než u kakaa. Pokud tedy karobem nahradíte běžné kakao či čokoládu na pečení, ušetříte na tuku i kaloriích.

Obsahuje vápník bez oxalátů

Vápník je minerál, který je důležitý pro zdraví kostí. Napomáhá ke správnému fungování srdce, nervů a svalů. Dvě polévkové lžíce karobového prášku mají cca 42 mg vápníku. Kakao obsahuje oxaláty, sloučeniny, které snižují schopnost vašeho těla absorbovat vápník. Strava s vysokým obsahem oxalátů také zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Karobový prášek žádné oxaláty neobsahuje, proto je velice vhodnou náhražkou kakaa.

Vysoký obsah vlákniny

Dvě polévkové lžíce karobového prášku mají téměř 5 gramů vlákniny, což je více než 20 procent DDD. K čemu je vláknina dobrá ? Zůstanete déle sytí, pomáhá proti zácpě, udržuje zdravý stav střev, kontroluje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu cholesterolu. Studie z roku 2010 zjistila, že antioxidační polyfenoly v nerozpustných vláknech karobu snižují celkový cholesterol a LDL (špatný) cholesterol u lidí s vysokým cholesterolem.

Bez lepku

Lepek je protein nacházející se v pšenici, ječmeni a žitu. Pokud máte celiakii nebo jste citliví na lepek, karobový prášek je skvělá volba pro ozvláštnění vašeho domácího pečiva. 

Pomáhá zmírnit průjem

Díky obsahu tříslovin byl karobový prášek používán jako přírodní lék na průjem. Taniny jsou polyfenoly vyskytující se v některých rostlinách. Podávání karobového prášku bohatého na tanin v podobě nápoje je tudíž velmi účinné při léčbě průjmu.

Bez kofeinu

Kofein je skvělý doplněk, ale pokud je ho mnoho, může způsobit nepříjemné vedlejší účinky, jako například nespavost, rychlý srdeční tep, nervozita, podrážděnost, žaludeční nevolnost apod. Karobový prášek neobsahuje žádný kofein, proto představuje skvělou alternativu pro lidi citlivé na kofein, kteří hledají náhradu čokolády.

Zdroj antioxidantů

Podle studie z roku 2003 je karobová vláknina bohatým zdrojem polyfenolových antioxidantů. Studie identifikovala 24 polyfenolových sloučenin vyskytujících se v karobu, zejména kyselinu gallovou a flavonoidy. Bylo prokázáno, že kyselina gallová i flavonoidy snižují oxidační stres. Kyselina gallová zachycuje volné radikály a zabíjí rakovinné buňky. Výzkum rovněž prokázal, že flavonoidy mají protizánětlivé, protirakovinné, antidiabetické a neuroprotektivní schopnosti.

Způsoby využití karobu

Karobový prášek přidejte do smoothie, do jogurtu nebo jím posypejte zmrzlinu. Karob můžete přidat také do svého oblíbeného chlebového těsta nebo do palačinek, moučníků a sušenek. Pro přípravu kakaa zalijte dvě lžičky teplým mlékem a přidejte trochu skořice nebo vanilky a medu. 

Zdroj: Healthline.com, celostnimedicina.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat