Prostreno.cz

Pohádka o pečení vánočního cukroví

Vánoce jsou časem míru a rozjímání. Těšíme se na vánoční atmosféru a soudržnost. Co ale také k Vánocům patří neodmyslitelně, je cukroví. Proč ho vlastně pečeme?

Už jako děti jsme rádi pomáhali při pečení cukroví – válet těsto, vykrajovat tvary a také ochutnávat. A když se potom dalo do trouby, celý dům se nádherně provoněl Vánocemi. A nakonec přišlo to nejlepší – mohli jsme si cukroví ozdobit podle vlastní fantazie.

Odkud se ale zvyk vánočního cukroví vzal? Jednoznačnou odpověď na tuto otázku nemáme, tedy alespoň jsme ji nikde nenašli. Tento zvyk je, jak se zdá, totiž kombinací různých zvyklostí. Nabízíme vám proto několik možností z historie, jak vánoční cukroví zvyklo. A tu vaši nejoblíbenější klidně můžete vyprávět dál.

Jídlo chudých

Dříve, ve středověku, nebylo pro tehdejší lid překonat zimu vůbec jednoduché. Většina byla chudých a museli přežít z toho, co si uložili do zásoby z léta. Ledničky neexistovaly. Tak se vařilo kysané zelí, sušilo ovoce, skladovaly se brambory, mouka a sušilo maso. Jen tak bylo možné si uchovat nějaké potraviny bez újmy na kvalitě až do zimy.

Přesto byla zima obdobím strádání. A stejně jako u zvířat bylo proto nutné vytvořit si na zimu tukové zásoby. Cukroví a sušenky vydrží dlouho a obsahují hodně tuku. Takže to bylo ideální zimní jídlo.

Dary pro chudé

Druhý příběh, který se točí kolem vánočního cukroví, má také svůj původ ve středověku. V té době byl cukr a koření velmi drahý sortiment, takže si je mnoho lidí nemohlo dovolit. V bohatých klášterech se ale Ježíšovo narození připomínalo každý rok a při této příležitosti se peklo lahodné cukroví. V té době to ale byla docela tvrdá práce, žádné stroje neexistovaly, takže cukroví bylo něco speciálního nejen složením, ale i zpracováním. Mniši tak rozdávali cukroví chudým při bohoslužbách, aby jim dali trochu radosti.

Obětní dary pro duchy

U dalšího příběhu se vracíme ještě dál – do doby před narozením Ježíše Krista. V té době žily germánské kmeny, pro které byl zimní slunovrat velmi zvláštní událost – byla to koneckonců nejdelší noc v roce. Dlouhá tma vyvolávala mezi lidmi mnoho obav a strachu. Proto se věřilo, že zejména tuto noc je svět pronásledován duchy. Aby lidé ochránili sebe a svá zvířata, vykrajovali lidé zvířata z těsta a „obětovala se“ duchům.

Najít ten správný příběh o vánočním cukroví už dnes asi není možné. Každopádně je to jeden z nejkrásnějších zvyků roku a byla by škoda o něj přijít – už jenom kvůli té dětské radosti, když jim dovolíte s cukrovím pomáhat.

Zdroj: názory autora, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat