Prostreno.cz

Makový závin ke kávě nebo čaji

Chcete si o víkendu připravit ke snídani něco speciálního, nebo čekáte rodinnou návštěvu a chcete je překvapit domácí dobrotou ke kávě?

Kromě klasické bábovky nebo bublaniny můžete zkusit upéct makový závin. Že si na něj netroufáte? Nemusíte se bát, příprava není nijak zvlášť těžká a s naším receptem určitě nešlápnete vedle.

Mimochodem věděli jste, že makový závin se (kromě Česka a Slovenska) těší obrovské popularitě i v Polsku (makowiec), Maďarsku (mákos bejgli), Rakousku (Mohnstriezel), Ukrajině (pyrih z makom пирiг з маком), nebo dokonce v Chorvatsku (makovnjača) či Slovinsku (makova potica), apod.?  Tomuto moučníku se zkrátka nedá odolat, a kdo není zrovna milovníkem máku (i když nevěříme, že by někdo takový mohl existovat) alternativní náplní může být nádivka z mletých vlašských ořechů nebo mletých kaštanů.

Bohužel kupované verze jsou čím dál více o makovou náplň ochuzeny, a to i v případech, kdy etiketa produktu hlásá velkým písmem: „extra dávka máku“. Proto není nad to, když si makový závin upečete doma sami, se skutečně extra dávkou máku navíc. 

Makový závin

Ingredience (na 2 záviny)

Nádivka

200 g mletého máku

300 ml mléka

1 lžíce povidel

lžíce rumu

100 g cukru

1/2 lžičky skořice

Těsto

500 g hladké mouky

180 ml mléka

30g droždí (cca 3/4 kostky)

60 g sádla nebo másla

60 g cukru krupice

1 sáček vanilkového cukru

1 vajíčko

špetka soli

Postup

1 Nejprve si připravte náplň. V kastrůlku přiveďte mléko k varu, přisypejte do něj mák a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 10 minut (dokud mák nezměkne). Do uvařeného máku pak přidejte povidla, rum, cukr a skořici, a důkladně promíchejte. Odložte stranou a nechejte vychladnout.

2 Pak se vrhněte do příprav těsta. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, budete to mít skoro bez práce. Do velké mísy (nebo do mísy kuchyňského robotu) prosejte mouku a udělejte v ní důlek, ve kterém připravíte kvásek (rozdrobte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechte pracovat). Mísu přikryjte utěrkou a nechejte kvásek v mouce asi 30 min. odpočívat.

3 Po uplynutí doby nalijte do mísy s moukou a kváskem zbytek mléka a přidejte zbytek surovin pro přípravu těsta.

4 Vypracujte vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy (pokud se hodně lepí a je stále polotekuté, přidejte trochu mouky navíc). Nechte asi 30 min. kynout.

5 Po uplynutí doby kynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny (jednu nechejte odpočívat). Z těsta pomocí válečku vyválejte čtverec o rozměrech přibližně 30 × 30 cm. Na něj pak vrstvěte makovou náplň po celé ploše (na jednom konci však nechejte asi 2 cm volné plochy těsta, jelikož touto částí budete závin „zavírat“).

6 Opatrně srolujte do závinu, 2cm volnou plochu těsta potřete vyšlehaným vajíčkem s trochou mléka, aby dobře přilnula a závin držel pohromadě hezky zavřený. Boční okraje založte dovnitř.

7 Takto postupujte také u druhého závinu. Oba takto připravené záviny posléze přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete zbytkem vyšlehaného vajíčka (aby byl hezky lesklý) a nechejte dalších 30–⁠40 minut kynout na plechu.

8 Pečte asi 35–⁠45 minut při teplotě 160 stupňů. Abyste předešli prasklinám, můžete na několika místech těsto mírně propíchat vidličkou a vytvořit ozdobný vzorek. Po vyjmutí z trouby nechejte na mřížce vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Tip

Chcete-li ještě zajímavější výsledek, přidejte do makové náplně hrstku nakládaných višní (mohou být i sušené) nebo brusinek (proslazených, sušených), případně kousky nakrájených sušených švestek.

Zdroje: názor autora, wikipedie, vkuchyniobycejnezeny.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat