Prostreno.cz

Lahodné recepty s muškátovou dýní

Nic není spojenou s podzimní kuchyní tak, jako právě dýně. A protože je právě teď na vrcholu své sezony, přinášíme recepty, jak si ji vychutnat.

Dýně je typickou podzimní potravinou – nejen svojí barvou, ale i svou typickou lahodnou chutí. Jistě – receptů na zpracování dýně je všude mnoho, proto vám přinášíme několik spíše netradičních.

Dýňová polévka s kaštany

Na podzim se nic nevyrovná dýňové polévce. A nemusí být jen z dýně Hokkaido. V naší variantě se snoubí oříškové aroma kaštanů s lehce exotickými nuancemi muškátové dýně.

Přísady

1 cibule

1 kg muškátové tykve

2 lžíce oleje

1 l zeleninového vývaru

100 g kaštanů (vařené; vakuově balené)

1 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)

1 řeřicha

sůl, pepř

Příprava

1 Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Dýni nakrájíme na měsíčky, oloupeme, zbavíme semínek a také nakrájíme nahrubo. Na lžíci rozpáleného oleje v hrnci orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme dýni a vývar a vaříme v zakrytém hrnci asi 15 minut.

2 Mezitím si nakrájíme kaštany a na zbylém oleji je opečeme dokřupava. Přidáme javorový sirup a necháme zkaramelizovat. Řeřichu opláchneme a odřízneme. Polévku rozmixujeme najemno tyčovým mixérem a dochutíme solí a pepřem. Posypeme karamelizovanými kaštany a řeřichou.

Pečená dýně

Tento recept je tak snadný, že se udělá skoro sám! Dýni jen okořeníte – a zbytek práce udělá trouba. Po 45 minutách je na stole lahodný podzimní pokrm.

Přísady

1 kg muškátové dýně

mořská sůl

muškátový oříšek

pepř 

30 g másla

Příprava

1 Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Muškátový oříšek rozpůlíme a vyškrábneme semínka. Dužinu ochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem a pečeme v troubě asi 45 minut do změknutí.

2 Dýni vydlabeme a vložíme do mísy s máslem. Lehce rozmačkáme vidličkou a okořeníme podle chuti.

Dýňové ravioli 

Chcete vyzkoušet něco nového? Pak jsou tady dýňové ravioli s muškátovým oříškem, které ozvláštníte šalvějovým máslem.

Přísady

150 g mouky,

4 vejce

lžíce olivového oleje

400 g muškátové dýně

lžíce másla

1 cibule

sůl, pepř

60 g nastrouhaného parmazánu

šalvějové máslo

hoblinky parmezánu

Příprava

1 Nejprve uděláme těsto na těstoviny. Opatrně zapracujeme 150 g mouky, jedno vejce, dva žloutky a lžíci olivového oleje v pevné hladké. To pevně ​​zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice. 

2 Na dýňovou náplň muškátovou dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpustíme lžíci másla a orestujeme na něm malou, nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté přidáme kousky dýně, vše osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Ale bez pokličky, aby se voda mohla odpařit.

3 Vaříme, dokud nevznikne tužší pyré, což trvá asi 20 minut. Nejprve vmícháme 60 gramů čerstvě nastrouhaného parmazánu a poté žloutek a vše dochutíme špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

4 Těsto na těstoviny rozdělíme na čtyři díly a vyválíme na tenko. Pak je nařežeme na čtverce o velikosti čtyři až pět palců.

5 Spodní trojúhelník těsta naplníme dýňovou náplní a okraj horního trojúhelníku potřeme trochou vody. Pak horní trojúhelník přeložíme přes spodní s náplní a dokola pevně přitlačíme palcem a ukazováčkem.

6 Ravioli vaříme ve velkém množství osolené vody asi dvě až tři minuty. Vylovíme děrovanou naběračkou a položíme na teplý talíř. Nejlépe chutnají s trochou šalvějového másla a pár hoblinkami parmazánu.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/kochtipps/muskatkuerbis-alles-was-ihr-wissen-muesst-10948562.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat