Prostreno.cz

Linecká velikonoční kuřátka

Chcete svou rodinu a přátele letos na Velikonoce něčím překvapit, ale bojíte se velkých experimentů? Zkuste upéct „kuřátkové sušenky“, pro jejichž přípravu stačí oprášit nedávnou zkušenost s pečením lineckého cukroví.

S tím rozdílem, že těsto obarvíte nažluto a místo džemu použijete jako náplň krémový sýr se svěží citronovou příchutí.Pokud budete chtít, aby náplň byla extra jemná a citronová, zkuste zapátrat, zda v obchodě seženete „lemon curd“ (sladkokyselý krém, který konzistencí připomíná pudink, využívá se při zdobení a plnění různých sladkých dezertů). Pro přípravu bezlepkové varianty použijte univerzální bezlepkovou mouku, případně rýžovou nebo pohankovou.

Teď už k samotnému receptu

Linecká velikonoční kuřátka

Ingredience na těsto

115 gramů másla

1/4 šálku hnědého cukru

1/4 šálku bílého cukru

1 vejce

1 1/2 hrnku hladké mouky

1 polévková lžíce citronové kůry

žluté potravinářské barvivo

Na ozdobení

smetanový sýr (Philadelphia, Almette apod.)

citronová kůra

lemon curd (volitelné)

černá a oranžová poleva (čokoládová poleva v sáčku)

různobarevné sypání

Postup

1. Máslo a cukr vyšlehejte pomocí balónové metly do nadýchané hmoty, přidejte citronovou kůru a postupně zapracujte vejce, jedno po druhém za stálého míchání. Do vzniklé tekuté směsi postupně přisypávejte mouku, a míchejte, dokud nevytvoříte sušenkové těsto. Na závěr do těsta přidejte několik kapek žlutého potravinářského barviva a míchejte, dokud se nespojí s těstem.

2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte odpočívat v lednici alespoň na 30 minut. Sušenkový plech vyložte pečicím papírem a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto vyjměte z lednice, rozválejte v placku a vykrajujte kolečka. Postupujte stejně, jako když pečete linecké. Vykrojené tvary rozložte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte 10–12 minut, nebo dokud okraje nezačnou hnědnout. Po upečení nechte vychladnout. Dříve se sušenkami nemanipulujte, mohly by se vám za tepla lámat.

3. Jakmile sušenky zcela vychladnou, je čas na zdobení! Smetanový sýr vyšlehejte pomocí ručního šlehače v nadýchanou pěnu a ochuťte dle libosti (přidejte několik lžiček práškového cukru, citronovou kůru, případně ochuťte několika lžičkami „lemon curd“ – zakoupíte například v Marks&Spencer). Můžete však ponechat zcela bez ochucení, pokud preferujete méně sladké sušenky.

Pomocí cukrářského sáčku pak vytvořte vrstvu na polovině sušenek, a poté přiklopte druhou polovinou sušenek. Plněné sušenky přitlačte k sobě, aby se poleva dostala až k okrajům.

4. Pomocí rozpuštěné čokoládové polevy v sáčku pak na kulaté plněné sušenky namalujte očička (mohou mrkat, spinkat nebo se mhouřit). Zobáček a nožičky namalujte (pokud možno) oranžovou polevou, kterou si vytvoříte z bílé čokoládové polevy přimícháním pár kapek oranžového potravinářského barviva.

Hotovo!

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat