Prostreno.cz

Našlapané domácí proteinové tyčinky

Rozhodli jste se začít cvičit a změnit svou stravu? Snažíte se konzumovat bílkoviny v každém jídle? Pak jistě víte, že to není vždy zrovna snadné, obzvláště v případě, pokud jste na výletě nebo na obchůzkách ve městě a musíte vybírat z běžně prodávaných proteinových snacků a tyčinek, které jsou mnohdy plné velmi pochybných přísad.

Chcete-li mít po ruce chutnou, zdravou a živinami nabitou svačinku, vyrobte si vlastní proteinové tyčinky, bez éček a přidaného cukru, které budou stejně (ne-li více) chutné, jako ty, které kupujete v obchodě.

Poslouží skvěle jako snídaně, pokud nemáte čas na plnohodnotné jídlo, nebo jako svačinka, obzvláště odpoledne, když vás přepadne hlad! Jsou také skvělou svačinou po tréninku ve fitku pro doplnění energie a obnovu svalů!

Co budete potřebovat?

Vanilkový proteinový prášek – vanilka ve spojení s arašídy chutná nejlépe, použít však můžete jakýkoli proteinový prášek

Ovesná mouka – vyrobte si vlastní (namletím ovesných vloček) nebo si kupte ovesnou mouku z obchodu. V případě potřeby se ujistěte, že máte bezlepkovou variantu.

Sůl – vynechejte, pokud používáte solené arašídové máslo

Přírodní krémové arašídové máslo – vybírejte skutečně přírodní polotekuté arašídové máslo (nikoliv zahuštěnou pomazánku z arašídového másla). Přečtěte si štítek výrobce, abyste se ujistili, že obsahuje pouze arašídy a nic jiného. Pokud vám arašídy nedělají dobře, použijte jakékoli přírodní ořechové máslo. Skvělou možností by bylo mandlové nebo kešu máslo.

Med – drží tyčinky pohromadě a dodává jemnou sladkost. Případně použijte jiné tekuté sladidlo jako například javorový sirup nebo datlový sirup.

Kokosový olej, vanilkový extrakt, čokoládové lupínky

Domácí proteinové tyčinky

Ingredience

¼ hrnku vanilkového proteinového prášku

1 hrnek ovesné mouky

¼ lžičky soli, vynechejte, pokud vaše arašídové máslo obsahuje sůl

½ hrnku přírodního arašídového másla, případně mandlového másla

¼ hrnku medu

1 polévková lžíce rozpuštěného kokosového oleje (pro zvlhčení), v případě potřeby více

1 lžička vanilkového extraktu pro zvýraznění chuti

2–4 polévkové lžíce čokoládových čoček (nebo nasekaných kousků čokolády)

Postup

1 Obdélníkovou formu na „chlebíček“ vyložte pečicím papírem.

2 V míse smíchejte proteinový prášek, ovesnou mouku a sůl.

3 Do sypké směsi přidejte arašídové máslo, med, vanilku a kokosový olej. Těsto bude docela tuhé, proto doporučujeme míchat ručně. Pokud je těsto stále příliš suché, přidejte více kokosového oleje, po 1 lžičce.

4 Na závěr do hmoty vmíchejte čokoládové lupínky a hotové těsto vtlačte do vyložené formy (navrch přidejte další kousky čokolády pro ozdobu). Důkladně upěchujte, aby byl povrch rovný.

5 Nechte chladit v lednici alespoň hodinu, než budete krájet. Po vychlazení vyjměte z lednice, a nakrájejte na 6 stejně velkých tyčinek.

Tyčinky vydrží v lednici asi jeden týden nebo v mrazáku až 3 měsíce.

 

Nutriční hodnoty

1 tyčinka

cca 294 kcal

Sacharidy: 32g | Bílkoviny: 12g | Tuky: 16g

Nasycené mastné kyseliny: 4g | Vláknina: 3g | Cukr: 13g

Zdroje: názor autora, www.eatingbirdfood.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat