Prostreno.cz

Podzimní zelenina ve zdravém jídelníčku

S měnícími se barvami listí a sychravým počasím nás podzimní období vítá množstvím výživné zeleniny. Podzimní úroda nabízí širokou škálu plodin, od vydatné kořenové zeleniny až po dýně, které mohou vašim jídlům dodat chuť, strukturu a zdraví prospěšné látky. Jaké druhy to jsou, a jak je zařadit do jídelníčku?

Dýně

Máslová dýně je díky své sladké a oříškové chuti oblíbenou podzimní zeleninou. Je to všestranná zelenina, kterou lze péct, rozmačkat, rozmixovat do polévek nebo krájet na nudličky. Máslová dýně je bohatá na vitaminy A a C a také na vlákninu, je tedy nejen chutná, ale výborně doplní váš jídelníček. (1)

V případě, že chcete připravit jednoduchou přílohu, opečte máslovou dýni na olivovém oleji, osolte a opepřete. Případně ji rozmixujte do krémové polévky s trochou muškátového oříšku a kopečkem řeckého jogurtu. Můžete také přidat opečené kostky máslové dýně do salátů, abyste je vylepšili. Další možností je z nich udělat pyré jako zajímavou alternativu bramborové kaše. (2)

Sladké brambory

Sladké brambory jsou podzimní stálicí, známou pro svou zářivě oranžovou barvu a přirozenou sladkost. Jsou plné vitaminů A a C a vlákniny a představují skvělou volbu snad do každého jídelníčku. (3)

Upečte celé sladké brambory a podávejte je jako jednoduchou a sytou přílohu. Můžete také vyzkoušet hranolky ze sladkých brambor. Nakrájejte je na proužky, potřete olivovým olejem a kořením a upečte do křupava. Sladké brambory můžete mixovat do koktejlů, které tak získají větší krémovitost a zajímavou chuť. (4)

Zařazení podzimní zeleniny do jídelníčku

Uvařte větší množství pečené nebo rozmačkané zeleniny a uložte ji do lednice, abyste ji mohli rychle a zdravě přidat do jídla během týdne. Nebojte se zkoušet nové způsoby vaření a kombinace chutí. Podzimní zeleninu můžete opékat, grilovat, smažit, nebo dokonce rozmixovat do koktejlů. Kombinujte různé druhy zeleniny, abyste vytvořili rozmanité a barevné pokrmy, které jsou vizuálně atraktivní a nutričně vyvážené. Zvažte možnost uchovat oblíbenou podzimní zeleninu v konzervách, zmrazit ji nebo naložit, abyste si její chutě mohli vychutnávat po celý rok. (5)

Zdroje: (1-5) https://www.onegreenplanet.org/natural-health/8-tasty-fall-veggies-health-benefits/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat