Prostreno.cz

Borůvkový dort z ovesných vloček bez cukru

Nejlepší dorty jsou ty, které se snadno vyrábějí, nevyžadují složité kroky ani složité ingredience, jsou zdravé a vydrží dlouho čerstvé, abyste je mohli jíst dlouho – pokud nějaké zbydou. 

To vše jednoznačně platí pro tento oblíbený recept: Lahodný ovesný borůvkový koláč s křupavou posypkou neobsahuje žádný cukr a v závislosti na škrobu a ovesných vločkách je dokonce přirozeně bezlepkový! Do dortu můžete dle libosti použít i oblíbené lesní plody – my jsme zvolili verzi s borůvkami, ale se sezonními ostružinami je dort také jedna báseň. Rozhodně to vyzkoušejte!

Recept na borůvkový dort bez cukru

Ingredience pro základ a posyp

100 g mandlové mouky

130 g ovesných vloček

1 lžička prášku do pečiva

120 g javorového sirupu

60 ml kokosového oleje + trochu na pekáč

½ lžičky vanilkového extraktu

1 špetka soli

Ingredience na borůvkovou náplň

350 g borůvek/borůvek

1 bio citron (1 polévková lžíce kůry a šťávy)

javorový sirup podle chuti

½ lžičky vanilkového extraktu

3 lžíce kukuřičného škrobu

Příprava

1. Nejdříve důkladně spojte všechny ingredience ve velké míse.

2. Pekáč (cca 22 x 22 cm) vyložte pečicím papírem a boky lehce vymažte trochou kokosového oleje. Poté nalijte dvě třetiny těsta do formy a rovnoměrně natlačte na dno. Zbytek těsta si schovejte.

3. Borůvky omyjte a dejte do hrnce s citronovou kůrou a šťávou a vanilkovým extraktem. V případě potřeby oslaďte javorovým sirupem.

4. Předehřejte troubu na 200 stupňů horní a spodní ohřev.

5. Borůvky vařte na středním plameni a lehce je rozmačkejte, aby uvolnily více šťávy. Po třech až čtyřech minutách vaření vmíchejte kukuřičný škrob. Vše vařte ještě minutu a poté stáhněte z plotny.

6. Borůvkovou náplň nalijte na ovesný základ a rovnoměrně rozetřete. Poté posypejte zbývajícím těstem koláč jako „drobenkou“.

7. Koláč pečte na 200 stupňů v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud drobenka nezezlátne.

8. Dort nechte úplně vychladnout, nakrájejte na malé tyčinky a užívejte si.

9. Kousky dortu vydrží v lednici až pět dní a jsou tou nejlepší sladkou svačinkou ve stresujících dnech.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat