Prostreno.cz

Chutné koláče na sladký i slaný způsob

Je víkend a z téměř každé kuchyně se line vůně nějaké pečené dobroty, ale vy zrovna máte kulinářské zatmění? Přinášíme několik variant, od pikantních až po sladké, s těstem nebo bez těsta. Ochutnejte třeba ty následující!

Narazili jste někdy na myšlenku, že koláče jsou vhodné pouze jako letní dezert? To je omyl! Ano, mnohé opravdu oblíbené recepty na koláče zahrnují sezónní ovoce, kterého je v létě dostatek. Ale co takhle vyzkoušet koláč jiný než sladký, možná ve slané variantě? A co třeba ovoce a zelenina, která je k dispozici v jiných ročních obdobích? Zde je pár receptů, které jistě zapadnou do vaší stávající kolekce oblíbených receptů.

První je typicky americký recept na dýňový koláč. Dýňový koláč je tradiční americký dezert, který se nejčastěji peče na Halloween, Den díkuvzdání a Vánoce. V tomto receptu hraje dýně hlavní sladkou roli a dodává koláči krémovou konzistenci.

Jen si představte: šťavnatá, máslová dýně, smetana, skořice, vanilka a muškátový oříšek, vše smíchané do dokonalé hladkosti, to vše pak přidáno do těsta a pečené do zlata. A k tomu všemu ještě kousek ušlehané smetany na vrchu. Zní to lákavě? Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Druhým receptem, který představíme, je další americký klasik, Key Lime Pie. Key Lime Pie, přeloženo jako koláč z klíčových limet, je národní poklad Floridy a oblíbený dezert po celých Spojených státech.

Kombinace těsta z celozrnných máslových sušenek, naplněného směsí kondenzovaného mléka, limetkové šťávy a ušlehaných bílků, upečeného do dokonalosti a pak ozdobeného smetanou a kolečky limetky, vytváří perfektní chuťovou rovnováhu mezi sladkým a kyselým a je také nesmírně osvěžující.

Koláče tedy rozhodně nejsou jen letní záležitost. Ať už zvolíte dýňový koláč pro podzimní večery nebo Key Lime Pie k osvěžení na jaře, jsou vždy skvělou volbou pro každou příležitost.

Dýňový koláč

Ingredience na nápň

1 kg máslové dýně

1 vanilkový lusk

200 g másla

160 g cukru

4 vejce

½ lžičky skořice

Špetku muškátového oříšku

Sůl

330 ml smetany

Ingredience na těsto

250 g másla

400 g mouky

Sůl

1 vejce

1 lžička octa

Postup

1 Rozpůlenou a vydlabanou dýni položte slupkou nahoru na plech a pečte do změknutí při 160 stupních asi hodinu. Nechte vychladnout.

2 Vanilkový lusk rozpulte a vyškrabejte vnitřek. Smíchejte 400 g vydlabané dýně, vanilku, máslo, cukr, 3 vejce, skořici, muškátový oříšek, sůl a 70 ml smetany. Rozmixujte dohladka.

3 Máslo na těsto nakrájejte na kostky a dejte do chladu. Rozmixujte mouku, špetku soli, vejce, ocet a 5 lžic ledové vody.

4 Přidejte studené máslo a mixujte asi 30 vteřin. Ručně uhněťte do hladkého těsta.

5 Rozdělte na dvě porce v poměru 1/3 a 2/3, zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do chladu.

6 Větší část těsta zpracujte na pomoučené desce do kruhu většího než koláčová forma. Dejte do formy a pořádně zatlačte. Několikrát propíchněte vidličkou a lehce poprašte moukou.

7 Zbytek těsta vyválejte na tloušťku 5 mm a rozkrájejte na proužky různé šířky. 3 stejně široké proužky spleťte do copánků.

8 Náplň vlijte do formy a okraje potřete vejcem. Copánky z těsta prsty připevněte k okraji.

9 Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 200 stupních. Potom snižte teplotu na 180 a pečte dalších 20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

10 Zbytek smetany ušlehejte a podávejte spolu s kouskem koláče.

Další klasika z Ameriky, která se vyznačuje svěžestí a šťavnatostí.

Key Lime Pie

Ingredience na těsto

200 g celozrnných máslových sušenek

150 g másla

Ingredience na náplň

4 žloutky

1 plechovka kondenzovaného mléka

150 ml limetkové šťávy

1 bílek

Sůl

30 g cukru

100 ml smetany

4 limetková kolečka k ozdobení

Postup

1 Sušenky roztlučte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vmačkejte do formy a dejte do chladu.

2 Na náplň ušlehejte bílky s kondenzovaným mlékem a pomalu přimíchávejte limetkovou šťávu.

3 Náplň nalijte na sušenkové těsto. Formou několikrát opatrně klepněte o pracovní desku, abyste se zbavili vzduchových bublin.

4 Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů 18 až 20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

5 Bílek ušlehejte se špetkou soli do téměř tuha. Pomalu přisypávejte cukr a dále šlehejte.

6 Směsí naplňte sáček na zdobení. Ozdobte koláč a krátce oflambujte flambovací pistolí.

7 Nakonec ozdobte kolečky limetky a podávejte.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat