Na podzim se na trůnu již klasicky střídají cukety s dýní a domácnosti jsou zaplavené oranžovými koulemi. Co z nich ale pořád vařit? Přinášíme vám pár tipů na netradiční a chutné recepty.
Skryté lahůdky: dýňové pesto
Dýně není jen pro dýňovou polévku, můžete ji využít i v moderním pestu. Na tento recept budete potřebovat 200 gramů upečené dýně, 50 gramů vlašských ořechů, 50 gramů parmezánu, stroužek česneku, olivový olej a sůl dle chuti.
1. Upečte dýni při 200 °C asi 25 minut, dokud nezměkne.
2. V mixéru smíchejte dýni, vlašské ořechy, parmezán a česnek.
3. Pomalu přidávejte olivový olej, dokud směs nedosáhne požadované konzistence.
4. Osolte dle chuti a uchovávejte v lednici. Podávejte s těstovinami nebo na opečeném chlebu.
Sladké překvapení: dýňový cheesecake
Dýňový cheesecake je lehký a přitom bohatý na chuť. Potřebujete 200 gramů rozdrcených máslových sušenek, 100 gramů másla, 400 gramů smetanového sýra, 200 gramů dýňového pyré, 150 gramů cukru, 3 vejce a 2 lžičky vanilkového extraktu.
1. Rozpusťte máslo a promíchejte s rozdrcenými sušenkami. Tuto směs přitlačte na dno dortové formy.
2. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr, dýňové pyré, cukr a vanilkový extrakt.
3. Přidejte vejce jedno po druhém a dobře promíchejte.
4. Nalijte směs na sušenkový základ a pečte při 160 °C asi 50 minut.
5. Nechte vychladnout a podávejte s čerstvým ovocem nebo šlehačkou.
Gurmánská pochoutka: dýňový humus
Dýňový humus je zajímavou variací na tradiční verzi této oblíbené pochutiny. Budete potřebovat 400 gramů cizrny, 150 gramů dýňového pyré, 2 lžíce tahini, stroužek česneku, citronovou šťávu, římský kmín, sůl a olivový olej.
1. Opláchněte cizrnu a smíchejte ji s dýňovým pyré, tahini a česnekem v mixéru.
2. Přidejte citronovou šťávu, římský kmín a sůl.
3. Mixujte, dokud nezískáte jemnou konzistenci, a případně přidejte trochu olivového oleje pro hladkost.
4. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo pečivem.
Osvěžující sousto: dýňová limonáda
Tato osvěžující limonáda je ideální pro podzimní dny. Připravte si 250 mililitrů dýňového pyré, 1 litr vody, 100 gramů cukru, šťávu z jednoho citronu a led.
1. V hrnci smíchejte dýňové pyré, vodu a cukr a přiveďte k varu.
2. Nechte vychladnout a přidejte citronovou šťávu.
3. Podávejte s ledem a plátky citronu.
Vyzkoušejte některý z těchto netradičních receptů a objevte, jak univerzální dýně může být. Vaše kulinářská dobrodružství se jistě setkají s úspěchem u vašeho rodiny i přátel!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: